Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas: Merama Vlade fali bar 150 miliona evra

    Solidarnim porezom, većim PDV i hvatanjem u koštac sa sivom ekonomijom, moglo bi da se uštedi do 500 miliona evra što, ipak, neće biti dovoljno za smanjenje deficita za dva do 2,5 procenata BDP, koliko je planirano, piše list Danas.

    Vlada Srbije planira da uvođenjem solidarnog poreza na sve plate u javnom sektoru iznad 50.000 dinara uštedi 0,45 procenata BDP, odnosno oko 140 miliona evra, saznaje Danas od izvora bliskog vrhu Ministarstva finansija.

    Da bi se to ostvarilo, novi porez će najverovatnije biti uveden po stopi od 12 do 14 odsto, a razmatra se i opcija uvođenja druge, više stope, koja bi se verovatno primenjivala na zarade iznad 100.000 dinara. A to je samo deo paketa mera koji se očekuje da Vlada obelodani.

    Prema rečima izvora lista Danas, na ovih 140 miliona Vlada planira da doda još 200 miliona evra prihoda, do kojih će doći podizanjem donje stope PDV sa osam na 10 odsto.

    Izvesno je da će Vlada dobar deo preostale rupe „popuniti“ tvrdnjom da će nulta tolerancija na neplaćanje poreza drastično povećati prihode.

    U ministarstvima privrede i finansija su baratali cifrom od oko 150 miliona evra, koliko smatraju da bi se moglo obezbediti boljom kontrolom sive ekonomije i njenim prevođenjem u legalne tokove, s tim što u Poreskoj upravi veruju da mogu da postignu i mnogo bolje rezultate.

    Problem s tim delom plana je u tome što nultom tolerancijom ne može da se ostvari čudo u kratkom roku, što je nama potrebno, dodaje sagovornik Danasa.

    Čak i ako bi se projekcije Ministarstva finansija ostvarile, zbir od 140 miliona od solidarnog poreza, 200 miliona od PDV i 150 miliona od sive ekonomije i dalje daje samo 490 miliona evra ušteda.

    Budući da je vlada kao svoj cilj objavila smanjenje budžetskog deficita za dva do 2,5 procenata BDP, što odgovara iznosu od 640 miliona do 800 miliona evra, negde će morati da se pronađe još bar 150 miliona evra.

    Zbog toga će se na udaru naći brojni nepotrebni troškovi u javnim preduzećima, poput reprezentacije, direktorskih automobila i beskorisnih službenih putovanja, o čemu je govorio i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

    Za utorak je zakazana „javna sednica Vlade“, na kojoj će nove mere biti usvojene. To znači da će predstavnici medija moći da prisustvuju usvajanju mera.

    Vlada je odustala od uvođenja poreskih rasterećenja na rad, iako ostaje pri nameri da poreze i doprinose za zaposlene dugoročno smanji za 30 odsto. Međutim, sprovođenje takve odluke bi u ovom momentu naglo otvorilo novu rupu u budžetu.

    Prema rečima sagovornika lista, Vlada Srbije je odlučna da novi rezovi zaobiđu penzije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE