Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mere Vlade – efekti i alternative

    Mere za spas srpske privrede su samo početak, slažu se bivši ministar Mlađan Dinkić i savetnik vicepremijera Siniša Mali, međutim, različito gledaju na alternative tim merama, odnosno da li je trebalo prodati javna preduzeća, poput Telekoma.

    Mere neće rešiti probleme na duži rok, morale su da budu ekonomski isplative i socijalno opravdane, rečeno je u Utisku nedelje, u kom je, pored Dinkića i Malija, gostovao i predsednik fiskalnog saveta Pavle Petrović.

    Prodajte Telekom, vratite dugove

    Dinkić je rekao da su mere mogle imati alternativu, a to je prodaja javnih preduzeća, kao što je Telekom. Ako ne znate šta sa novcem od prodaje, vratite dugove, jasan je Dinkić i dodaje da da niko nema hrabrosti da se suoči sa problemima poput Srbijagasa.

    Kako je rekao Siniša Mali, savetnik za finansije i privredu prvog potpredsednika Vlade, prodaja javnih preduzeća nisu alternativa, mesta melodrami jer mere su za spas ekonomije.

    Mali je saglasan sa Dinkićem da je ovo samo početak, ali kako kaže, država želi da se ponaša odgovorno i da donese mere koje moraju da povećaju konkurentnost i koje će omogućiti da živimo bolje i izbegnemo bankrot.

    Predsednik fiskalnog saveta kaže da odlivanje novca iz javnih preduzeća mora da se zaustavi i da je, uz penzionu reformu, problem javnih preduzeća ono najvažnije na čemu treba raditi.

    Efekat statističke greške

    Dinkić dodaje da su mere koje se odnose na smanjivanje javog sektora dobre jer tu ima ima prostora za uštede, ali, kako kaže, povećanje PDV nije dobro jer će se to odraziti na povećanje cena hrane što će smanjiti potrošnju.

    S druge strane, Siniša Mali kaže da će povećanje PDV sa 8 na 10 imati neki efekat, dok Petrović tvrdi da će efekat većeg PDV biti 0,6 odsto BDP, što je minimalno i odnosi se na statističku grešku.

    Dok Dinkić smatra da lekarima i profesorima ne bi trebalo smanjivati plate, Petrović kaže da ne bi trebalo smanjiti plate samo u administraciji, jer je to suviše uzak krug.

    Za plate u javnom sektoru izdvaja se 700 miliona evra više nego što država može da izdrži, objašnjava Petrović i kaže da bi trebalo napraviti trogodišnji plan i da se odredi indeksacija plata, potom da se vidi koliko je zaposlenih potrebno, a da se ostali otpuste.

    Katastrofa od ministra

    Ministra privrede Sašu Radulovića, Dinkić je nazvao "potpunom katastrofom", jer se protivio davanju subvencija Mercedesu i Boschu i što je predložio smanjenje poreza na plate pre procene koliko će to uticati na budžet.

    Uzvrativši da nijedan investitor nije odustao i da su pregovori u toku, Mali je istakao da je smanjenje poreza na zarade dobra ideja i o tome se razmišlja na srednji rok, od 2015. godine.

    Dinkić se osvrnuo i na poslovanje SIEPE rekavši da je zahvaljujući njenom radu Srbija ove godine zabeležila istorijski izvoz a da Radulović i to hoće da upropasti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE