Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vreme da proradi magnet za investicije

    Vlada će se svim silama truditi da stvori bolju poziciju Srbije u svetu i zaustavi ekonomski sunovrat, vreme je da magnet za privlačenje investicija počne da deluje, kaže premijer Ivica Dačić, dok iz MMF poručuju da ekonomske mere moraju da se ostvare.

    Dačić je na 13. ekonomskom samitu Srbije u Beogradu naglasio da nemamo vremena za odlaganje i da se ova vlada suočila sa veoma teškim problemima, koje nije htela da ostavi sa strane kao neke prethodne vlade.

    Premijer je istakao je da je u Vladi napravljen dogovor da se preispitaju sva najavljena zaduživanja i da je prioritet zaustavljanje spirale koja povećava zaduživanje i deficit, a ne podiže nivo industrijske proizvodnje.

    Premijer je ocenio da su nove mere Vlade preduslov za zaustavljanje ekonomskog sunovrata, ističući da je u proteklim godinama najveći pad aktivnosti zabeležen u realnom sektoru, odnosno industrijskoj proizvodnji.

    Srbija je otvorena za strane investitore, ali i za domaće, i pozvao učesnike konferencije da se "pređe sa papira na konkretne projekte". "Imamo na stotine potpisanih memoranduma i protokola, ajde da realizujemo barem jedan", rekao je Dačić.

    Kao ilustraciju mogućnosti Srbije, Dačić je preneo šta mu je svojevremeno rekao potpredsednik SAD Joe Biden: "Kada dobijete datum za pregovore sa EU, sa pozicijom koju sada imate, bićete magnet za investicije."

    Govoreći o finansijskim i ekonomskim problemima, premijer je ukazao na to da je naveći problem nezaposlenost, budući da je stopa nezaposlenosti 23 odsto, a kod mladih je viši od 50 odsto.

    Osim Dačića, forumu su prisustvovali ministar privrede Saša Radulović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ekonomisti i strani ambasadori.

    Stalni predstavnik MMF Srbiji Daehaeng Kim ocenio je da su najavljene mere Vlade Srbije veoma dobar korak u pravom smeru, ali je istakao da je od ključnog značaja da one budu i realizovane.

    Prema njegovim rečima, za Srbiju je od suštinskog značaja smanjenje javne potrošnje i da su zbog toga bitne penzijska reforma i reforma javne uprave, školstva i zdravstva.

    Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je da javna potrošnja po glavi stanovnika u Srbiji nije visoka, ali da ima veliko učešće u bruto domaćem proizvodu.

    On je rekao da prioritet ne bi trebalo da bude smanjenje javne potrošnje već povećanje BDP, dodajući da je ključ makroekonomske stabilnosti Srbije u reidustrijalizaciji i da u tom procesu treba biti obazriv.

    Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je za Republiku Srpsku veoma važna intenzivna saradnja sa Srbijom, koja joj je i najveći partner u ekonomiji.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE