Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oštar pad akcija MOL-a zbog spekulacija

    Cene akcija mađarskog MOL-a oštro su pale, delom zbog pisanja mađarskih medija da bi norveški državni stabilizacioni fond mogao da razmotri mogućnost prodaje udela u mađarskoj naftnoj i gasnoj grupi.

    Pozivajući se na etički kodeks norveškog stabilizacionog fonda, mađarski poslovni dnevnik Napi Gazdasag zaključio je da bi, prema tim smernicama, fond mogao razmotriti prodaju MOL-ovih deonica, prenosi portal Seebiz.

    Norveški fond, poznat kao ‘naftni’ jer se u njega slivaju prihodi od prodaje tog energenta, upravlja imovinom ukupne vrednosti 790 milijardi dolara.

    Portparol MOL-a Domokos Solar odbacio je izveštaj Napi Gazdasaga kao puku spekulaciju, navodeći da je potpuno neutemeljen. Prema poslednjim dostupnim podacima, fond je na kraju prošle godine držao 1,64 odsto udela u MOL-u. Etički savet norveškog Ministarstva finansija odbio je da komentariše pisanje mađarskog lista.

    Norveška je zatražila reviziju poslovanja fonda, a ispituje i etičnost njegovih ulaganja, izrazivši zabrinutost zbog investiranja u naftne kompanije Royal Dach Shell i ENI. MOL nije spomenut.

    "Jutros se pojavila vest o norveškom fondu, ko zna da li je to istina ili ne. U svakom slučaju, trgovina MOL-ovim akcijama je već nedeljama praćena nervozom zbog hrvatske energetske kompanije INA", kazao je neimenovani analitičar mađarske brokerske kuće.

    MOL je u sporu sa hrvatskom vladom oko udela i upravljačkih prava u kompaniji INA, podseća Reuters. MOL-ove akcije su tokom poslepodneva bile u padu od 4,2 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE