Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpske kompanije će ulagati u Hrvatsku

    Srpske i hrvatske kompanije mogu zajednički da nastupaju na trećim tržištima, zaključeno je na poslovnom forumu u Beogradu, kom su prisustvovali predstavnici firmi iz Srbije i Hrvatske, koji su pritom najavili i nove investicije u tržišta dve zemlje.

    Na Srpsko-hrvatskom poslovnom forumu, održanom u Privrednoj komori Srbije, gosti, uglavnom zadovoljni poslovanjem na srpskom tržištu, najavljuju nove investicije i širenje proizvodnje, a u planu su i ulaganja srpskih kompanija na hrvatsko tržište.

    Obe strane su ocenile da prostora za saradnju ima, posebno u turizmu, energetici, IT, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i da je od velikog značaja je to što je Srbija u sklopu CEFTA, što ima tržište veće, a što je Hrvatska u Evropskoj uniji.

    Jedna od hrvatskih kompanija koja godinama posluje u Srbiji je Agrokor, čiji izvršni potpredsednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak kaže da je veoma zadovoljan dosadašnjim poslovanjem u Srbiji.

    Glavna prednost je to što poznaju srpsko tržište, što je ono veće od hrvatskog, kao i što je Srbija ostala u CEFTA. I dalje ćemo investirati i unapređivati naš biznis, rekao je on.

    Komentarišući mala ulaganja srpskih kompanija u Hrvatsku, on je rekao da, kada je reč o ulaganjima u privatni sektor, nema baš nikakvih barijera, osim da li imate dovoljno novca.

    Kada je reč o srpskim kompanijama koje su učestvovale na forumu, neke su došle u cilju da nastave saradnju koja je prethodnih godina prekinuta, a neke da uspostave kontakte i razmotre sa kojim kompanijama bi mogli da sarađuju.

    Dogovorili smo da već koliko sutra krenemo sa zajedničkim poslom, rekao je generalni direktor Fabrike vagona Kraljevo Boško Slavković koji je na skup došao, kaže, da bi obnovio saradnju sa kompanijom Ðuro Ðaković iz Hrvatske.

    Vlasnik firme Malina Impex D.o.o. Slobodan Novaković koja se bavi proizvodnjom i prometom supa, čaja i začina, smatra današnji susret sa kompanijama iz Hrvatske početnim mostom saradnje.

    Možemo da budemo hrvatskim firmama most prema CEFTA, a oni nama most prema EU, kazao je Novaković dodajući da ima potencijala za saradnju i da je njegova kompanija zainteresovana za saradnju sa Agrokorom i Obricom.

    Na forumu je rečeno da su hrvatske kompanije u Srbiju uložile oko 600 miliona evra u poslednje dve decenije, s tim što je najviše uloženo u poslednjih 10 godina.

    Srpske firme su za to vreme znatno manje ulagale u Hrvatsku, i cilj je da se to promeni, a ukazano je i da bi dve zemlje trebalo da se usmere na zajednički nastup na trećim tržištima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE