Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Baza poreskih obveznika šansa za privremeni posao

    Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NZS) počinje projekat koji će podržavati gradove i opštine u ažuriranju i proširenju baze obveznika poreza na imovinu.

    Kroz ovaj projekat u koji GIZ ulaže 36.000 evra, privremeno će biti zaposleno 40 ljudi koji će proći obuku i ažurirati baze podataka na terenu.

    U okviru zajedničke saradnje GIZ obezbeđuje novac za finansiranje zarada dodatno angažovanih saradnika, dok će NSZ izabranim opštinama obezbediti odgovarajuća lica sa svoje evidencije nezaposlenih koji će raditi ažuriranje poreske baze podataka.

    "Redovni prihodi od poreza na imovinu doprinose finansijskom jačanju i većoj samostalnosti lokalnih samouprava u Srbiji. Prvih pet opština koje, posle ažuriranje baze podataka o imovini, najviše povećaju obuhvat poreza na imovinu podeliće bespovratni fond od milion švajcarskih franaka", kazao je vođa projekta u GIZ-u Aleksander Grunauer.

    On je kako se navodi u saopštenju, kazao da je obuhvat kod poreza na imovinu, u zavinosti od opštine do opštine, od 10 do 60 odsto manji od mogućeg, pa bi povećanje broja obveznika donelo više novca u kase gradova i opština bez povećanja stopa po kojima bi građani plaćali tu vrstu poreza.

    "Fond od milion franaka za opštine obezbedili smo zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, i opštine će samostalno moći da odluče za šta žele da potroše novac, ali će to morati da bude u razvojne svrhe", naveo je Grunauer.

    U saopštenju se dodaje da u ovoj fazi projekta učestvuje devet opština iz istočne Srbije, Negotin, Knjaževac, Golubac, Veliko Gradište, Majdanpek, Zaječar, Soko banja, Boljevac i Kladovo.

    Naglašava se i da u nekim opštinama u Srbiji ažuriranje baze podataka o nekretninama nije rađeno od 1987. godine.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE