Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gde rade stranci u Srbiji?

    Zeleno svetlo od naših nadležnih dobije oko 2.500 stranaca godišnje, a u sedam-osam prethodnih godina broj izdatih dozvola za rad raste.

    Iako nam se možda čini da je među zaposlenim strancima najviše Kineza, jer njih najčešće viđamo, bilo u trgovini ili na građevinama, među stranim državljanima koji rade kod nas prednjače Rusi, piše novosadski Dnevnik.

    Slede Grci, Makedonci, Kinezi, Bosanci, a među najbrojnijima su i Turci, kojih je lane, odnosno dok su trajali radovi na ambasadi SAD u Beogradu, bilo najviše. Inače turski državljani najčešće rade u građevinskom sektoru, Rusi u naftnim kompanijama, Makedonci u farmaciji, Grci u bankama…

    Od 2006. godine broj stranaca koji rade u Srbiji povećava u proseku oko deset posto godišnje, i uglavnom se radi o strancima koji dolaze u Srbiju na mesta rukovodilaca organizacionih delova svojih kompanija koje ulažu u Srbiju, visokih menavera i stručnjaka različitih profila, rečeno je Dnevniku u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

    "Najviše ima Rusa, isključivo zaposlenih u kompanijama Gazprom i Lukoil. Takođe i Kineza, koji se bave trgovinom na taj način što otvaraju samostalne radnje u Srbiji, Rumuna i Turaka uglavnom angažovanih na izgradnji američke ambasade u Beogradu ili su, pak, na rukovodećim pozicijama u okviru predstavništava svojih kompanija u Srbiji. Italijani mahom rade u Fijatu i Benettonu, Grci u bankama i privatnim kompanijama, a među Nemcima je uglavnom visokoobrazovani kadar koji radi u predstavništvima svojih kompanija", navode u NSZ-u, i napominju da su stranci koji imaju stalni boravak u potpuno drugačijem režimu od onih s privremenim boravkom i njih ima malo.

    Kada je reč o stepenu stručne spreme, odnosno kvalifikacionoj strukturi "naših stranaca”, po lanjskim podacima, među 2.904 zaposlena 1.299 imalo je univerzitetske diplome. Od 290 Rusa čak 209 ih je imalo visoko obrazovanje, a 55 ih je bilo s osmim stepenom stručne spreme. Među 203 Grka je 138 s fakultetskim diplomama, dok su među Kinezima najbrojniji oni sa završenom srednjom školom. Zaposlili smo i po jednog visokoobrazovanog Alžirca, Bolivijca, Filipinca… Dozvolu za rad dobila su i dva Japanca i čak 15 Korejaca sa sedmim stepenom stručne spreme. Inače, stranci sa srednjim školama najčešće dobijaju poslove u trgovačkim ili ugostiteljskim objektima, uz poznavanje određene vrste kuhinje, recimo kineske ili tajlandske. Lane je najviše stranaca zapošljavao Beograd – 1.986. U Novom Sadu radilo ih je 449 u prošloj godini, a za prvih devet meseci ove godine taj broj je premašen. Za strance je posla bilo i u drugim vojvođanskim mestima – u Sremskoj Mitrovici 44 radna mesta, u Somboru 37…

    Inače, u druge zemlje u regionu dolazi više stranaca. Crna Gora zaposli godišnje oko 10.000 radnika, najviše sezonskih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE