Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako se izvući kada na poslu napravite darmar

    'Svi grešimo’ ili 'Grešiti je ljudski', fraze su koje ste sigurno imali priliku da čujete nebrojeno puta tokom detinjstva, odrastanja i života. Svaki put kad je nešto pošlo po zlu, a vi ste bili glavni krivac, time su vas tešili. Ali, što se dogodi kad zabrljate na najnepoželjnijem mestu za to – u radnom okruženju?

    Koliko god da smo puta čuli ove reči tokom života, nikako da se na njih naviknemo na poslu. Naravno, s razlogom, jer posao nikako ne predstavlja okruženje u kojem su greške dobrodošle. I nikako nije ''ugodno'' mesto na kojem se na vlastitim greškama može ponešto i naučiti.

    Ali, šta kad se dogodi? Kako postupiti da kazna bude što manja, a šefovi što blaži? Pogrešite li, to ne znači da ćete odmah po kratkom postupku dobiti otkaz.

    Ključ toga problema upravo je u činjenici da je prihvatite s blagom poniznošću. U nastavku je par trikova Business Insidera koje biste svakako trebali imati na umu kad nešto pođe po zlu i koji će vam pomoći da se lakše izvučete iz haosa kad ga napravite.

    Priznajte grešku

    Niko nije uvek u pravu i niko nije bezgrešan. Kad shvatite da ste zabrljali, priznajte svom nadređenom grešku pre nego je on sam otkrije. To će uvelike olakšati vaše muke.

    Ne smišljajte nepotrebna opravdanja

    One samo potenciraju loš dojam. ''Bio sam umoran ili umorna, Nisam imao/imala vremena da proverim napravljeno, On/ona mi nije rekla da to moram tako napraviti'' i slična opravadnja neće popraviti situaciju. Osim što ispadate nezreli u šefovim očima, postoji mogućnost da u problem uvučete i posve nedužnu osobu. Glasno recite: ''Napravio sam grešku'' i prestanite svaljivati krivicu na nekoga ili nešto. Izvinite se za učinjeno i to će vam doneti dodatne bodove.

    Vodite računa da vam se ista greška ne ponovi

    Jedna od najvažnijih stvari je da ne dopustite da se u istoj situaciji nađete i nedelju dana kasnije. Ili dan. Ili mesec.

    Ponudite da ispravite grešku u slobodno vreme

    Ako postoji bilo kakav način da učinjeno ispravite u slobodno vreme, učinite to! Preuzmite odgovornost, pa čak i ako to zahteva raniji dolazak na posao i kasniji odlazak kući.

    Krenite dalje

    Ne žalite danima za greškom. Što je učinjeno je učinjeno… Budite pozitivni i nastavite dalje, jer ono što je napravljeno više se ne da ispraviti. Vreme koje biste proveli u žaljenju iskoristite za svoju budućnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE