Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Možete da čitate i do 300 puta brže. Tehnike su tu

    Prosečnom čoveku je za čitanje jedne strane knjige potreban minut, dok brzi čitači za isto vreme u proseku pročitaju čak pet do deset strana.

    Trećinu vremena koje provedete u čitanju protraćite na ponovno čitanje istog teksta.

    Većina neefikasno čita jer u sebi izgovara reč po reč (baš kao i naglas).

    Brzo čitanje se uči i postoje proverene tehnike koje svako može da savlada. Suština je u izoštravanju fokusa i širenju percepcije što pomaže da se brže uočavaju bitne činjenice u tekstu, širi memorija, povećava sposobnost razumevanja pročitanog.

    Ono najvažnije kod tehnika brzog čitanja je da ih čak 98% ljudi uspešno savlada, a neki uspeju da i do trista puta brže prelaze ispisane stranice. Na šta da obratite pažnju da biste postali ‘brz čitač’?

    Prvo, zaboravite sve što ste do sad praktikovali kada je o čitanje u pitanju.

    Proces čitanja je znatno sporiji ukoliko izgovarate reči u sebi (kao kod izgovaranja naglas). Probajte da se odviknete.

    Neka vam serija čitanja traje 20 minuta. Prvih deset odvojite za čitanje važnih informacija, a za vreme drugih deset svojim rečima ukratko napišite najbitinije što ste čitajući zapamtili. Ova navika pomoći će vam ne samo da brže čitate, već i da bolje razumete pročitano.

    Rešite se buke. Utišajte telefon, ugasite televizor i muziku. Tišina će vam pomoći da razumete svoje misli i otkrijete kako čitanje utiče na vas.

    Svakako nije isto ako čitate uputstvo za upotrebu kućnog aparata ili strani rečnik. Prvim pokušavate da razumete funkcionisanje jedne naprave, a drugim želite da razumete reč koja će postati deo vašeg vokabulara. Znajući značaj onoga što čitate, lako ćete utvrditi koliko brzo materijal treba da se pročita.

    Čitajte više reči istovremeno.Za razliku od đaka prvaka koji u početku čita reč po reč, vi ste u stanju da čitate tri reči istovremeno. Probajte. Brzo ulazi u naviku.

    Čitanjem dugog teksta lako se izgube fokus i nit, zato koristite prst ili olovku kako biste pratili red koji čitate.

    Dok čitate fokusirajte se na centar teksta. Paragrafi ne smeju da vam odvlače pažnju.

    Izbegavajte da se vraćate na deo koji ste pročitali. Brzi čitači uvek nastavljaju dalje u nadi da će propuštene informacije kasnije nadoknaditi.

    Fokusirajte se na ključne reči. Svi koji brzo čitaju znaju da svaki odlomak napisanog ima ključne reči i da većina ispisanih reči ništa ne govori o ideji koju tekst saopštava. Zato one ključne predstavljaju najvažnije delove teksta, dok se ostali samo skeniraju.

    Da je brzo čitanje tako jednostavno, svako bi vladao ovom tehnikom. Sve što vam je potrebno je malo vremena, strpljenja i taktike. I, ne očekujte instant rezultate. Probajte i ovako nešto – ReadQuick i Spreeder ili Brzo čitanje.

    Tehniku brzog čitanja osmisila je američka učiteljica, Evelyn Wood. Ona je 1958. godine napisala prvu knjigu pod Reading Dynamics. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE