Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zuckerberg u 2012. zaradio 2,3 milijarde dolara

    Direktor Facebooka Mark Zuckerberg postavio je novi rekord kada je u pitanju zarada izvršnog direktora, budući da je u 2012. inkasirao rekordnih 2,278 milijardi dolara.

    Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela kompanije GMI Ratings, Zuckerbergova plata od 503.000 dolara i bonus od 266.000 dolara su samo sitnica u odnosu na njegove deonice čija je vrednost preko 2,27 milijardi dolara, prenosi France presse.

    To je prvi put da su rezultati studije pokazali da je jedan direktor zaradio više od milijardu dolara, nevedeno je u saopštenju GMI.

    Sa druge strane, nadoknada za rad izvršnog direktora energetskog giganta Kinder Morgan, Richarda Kindera, premašila je milijardu dolara u 2012, uz platu od samo jednog dolara i akcije u vrednosti od preko 1,1 milijarde dolara.

    Njih dvojica pretekli su druge izvršne direktore, pa se tako na trećem mestu sa najvišom nadoknadom od 255 miliona dolara našao Mel Karmazin, izvršni direktor radija Serious XM.

    Za njim sledi direktor kompanije Liberty media Greg Maffei sa kompenzacijom od 254 miliona dolara i direktor kompanije Apple, Tim Cook, sa platom od 143 miliona dolara.

    Prema ovom istraživanju sprovedenom nad 2.259 severnoameričkih kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, GMI je zaključio da su plate u tim kompanijama porasle u proseku za 8,47 odsto.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE