Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija vodeća u regionu po – korupciji

    Srbija je, kada je reč o korupciji, vodeća zemlja u regionu, tvrdi se u zajedničkom izveštaju Evropske komisije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOK), koji je predstavljen u Briselu. Mito najviše daju građevinci, a primaju lokalne vlasti.

    Prema izveštaju pod naslovom "Biznis, korupcija i kriminal na zapadnom Balkanu", 17 odsto preduzetnika u Srbiji bilo je tokom proteklih godinu dana u situaciji da mora da potplaćuje državne službenike.

    To je nešto učestalije nego u Albaniji, gde taj procenat iznosi 15,7 odsto, a i gotovo dvostruko više nego u Hrvatskoj gde je 8,8 odsto preduzetnika "podmitilo" službenike, a na Kosovu njih 7,7 odsto.

    Mito se u regionu najčešće daje u vidu gotovine, oko jedna trećina, dok u ostalim slučajevima podrazumeva besplatnu hranu i piće ili "druge usluge", kaže se u izveštaju.

    Prema studiji UNDOK, prosečna suma u koverti od 935 evra, koja se daje funkcioneru da bi omogućio nesmetano poslovanje u Srbiji, gotovo je dvostruko manja nego na Kosovu, gde za istu uslugu treba izdvojiti čak 1.787 evra.

    Izveštaj otkriva da se mito češće iznuđuje od malih preduzeća nego od velikih, i da su više izložena preduzeća sa mešovitim domaćim i stranim kapitalom nego ona u čijem su isključivom vlasništvu stranci.

    Eksperti UNDOK su utvrdili da je među davaocima mita najviše građevinskih preduzeća, nakon čega slede oni koji se bave veleprodajom, skladištenjem, transportom i ugostiteljstvom.

    Kada je reč o primaocima, to su najčešće predstavnici lokalnih vlasti, a zatim službenici poreskih i carinskih službi, što ukazuje na to da je veliki deo mita usmeren na izbegavanje poreza i drugih dažbina, navodi se u izveštaju.

    Pored manjka u državnom budžetu, ova praksa izaziva dodatnu štetu stvaranjem atmosfere koja navodi preduzetnike da odustanu od investicija, što je, prema izveštaju, učinilo gotovo šest odsto anketiranih.

    Manje od dva odsto preduzetnika odlučilo se da prijavi službenike koji su tražili mito, a ostali kao glavne razloge za neprijavljivanje navode da bi to bilo bespredmetno ili da je reč o uobičajenoj poslovnoj praksi u regionu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE