Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američki ambasador očekuje američke investicije u IT sektor Srbije

    Ambasador SAD u Srbiji Michael Kirby izrazio je danas očekivanje da će sledeće godine neka od američkih IT kompanija, globalnog značaja, odlučiti da investira u Srbiju.

    Kirby je podsetio da je sa premijerom Ivicom Dačićem vodio trgovinsku delegaciju Srbije u SAD, kada su američkim IT kompanijama globalnog značaja – Google, Apple, Intel i Microsoft, predstavili Srbiju. On je u intervjuu za novi broj časipisa Privredne komore Srbije ocenio da je priliku da se Srbija predstavi američkim investitorima srpska vlada iskoristila, ali da je to bilo tek upoznavanje.

    "Verujem da ćemo sledeće godine čuti najavu neke od ovih kompanija o sve većim investicijama u Srbiju. Ali, na njima je da to najave, ne želim da umanjim njihov efekat," kazao je Kirby.

    Tokom poslednjih nekoliko godina, američke kompanije iz sektora IT i usluga ubrzano su gradile svoje prisustvo u Srbiji i njihove investicije nastavljaju da rastu – oni imaju velike koristi od srpske dobro obrazovane radne snage iz oblasti visokih tehnologija, rekao je ambasador SAD.

    On je napomenuo da takođe postoji sve veće interesovanje američkih investitora za ključne sektore u Srbiji, kao što su automobilski i rudarski.

    „Duboko sam uveren u benefite za američke kompanije koje investiraju u Srbiji,“ rekao je Kirby i podsetio da su američke kompanije proteklih 10 godina investirale blizu tri milijarde dolara u Srbiju i direktno zaposlile hiljade građana Srbije.

    "Američki investitori iznose pozitivne utiske o svom iskustvu u Srbiji. Svi hvale visoko obrazovanu, vrednu radnu snagu, sa znanjem stranih jezika, kao glavnu pogodnost za investiranje ovde. Verujem da američki investitori sve više postaju svesni mogućnosti u Srbiji, ali postoje neka ozbiljna pitanja koja se moraju razmotriti", istakao je Kirby.

    On je naveo da problemi, koji se tiču vladavine prava i korupcije, na primer, zamagljuju reputaciju Srbije. Rešavanje tog problema zahteva dugoročno održivu rešenost ove vlade, kao i onih vlada koja će doći posle nje, naglasio je Kirby, istakavši da u međuvremenu, treba više uraditi da se poboljša poslovna klima u Srbiji.

    Ohrabrio bih srpsku vladu da nastavi s naporima da popravi uslove za američke i sve druge strane investitore, tako što će, na primer, da pojača zaštitu prava intelektualne svojine, skrati vreme za dobijanje građevinskih dozvola, implementira reforme za osiguranje jasnih svojinskih prava, relaksira rigidnost tržišta rada, smanji teret brojnih državnih inspekcija u kompanijama, istakao je Kirby.

    On je iskazao podršku srpskoj vladi da preduzme neophodne korake za integracije u globalne institucije, kakva je Svetska trgovinska organizacija.

    Kirby je podsetio da neke od najpoznatijih američkih kompanija već investiraju u Srbiji, kao što su Microsoft, Coca-Cola, Pepsi, Philip Morris, Ball Packaging i NCR.

    Američke kompanije koje rade u Srbiji, uvođenjem tehnoloških i menadžerskih znanja, izoštravaju srpsku konkurentnost, kroz svoje obrazovne programe i programe za lokalnu zajednicu, unapređuju kvalitet života za mnoge srpske građane, a zalaganjem za integritet, zaštitu životne sredine i dobro vođenje,postavljaju visoke standarde etičkog korporativnog upravljanja, zaključio je Kirby.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE