Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rad na lizing – za i protiv

    Sve veći broj kompanija odlučuje se na iznajmljivanje radnika, takozvani lizing radne snage, pre svega jer tako ostvaruju uštede. Dok sindikati smatraju da je to vid zloupotrebe, nadležni tvrde da će novim Zakonom o radu sprečiti te zloupotrebe.

    Pred nama su nova pravila, ali i utvrđivanje broja ljudi koji su lizingom došli do posla. Tačni podaci ne postoje, ali je procena da ih ima i do 50.000. Broj agencija uvećava se iz dana u dan.

    U jednoj od najvećih, negiraju da je bitan samo interes kompanija. Nikola Milosavljević iz agencije Adeko kaže da oni i radnicima nude sigurnost i da se Zakon o radu u potpunosti primenjuje.

    Oni imaju platu na vreme, da se porezi i doprinosi uplaćuju na pun iznos zarade, kao i da imaju plaćen godišnji odmor, bolovanje i sve ostalo što podrazumeva Zakon o radu.

    To znači da ovde nema nikakve priče o bilo kakvoj vrsti zloupotrebe zaposlenih i bilo kakvoj sivoj zoni, objašnjava Milosavljević. U Adeku naglašavaju da ih kompanije kontaktiraju, jer znaju da mogu u kratkom roku da dobiju kvalitetan kadar.

    Sindikati: Nema kontrole

    Međutim, za sindikate, iznajmljivanje radne snage je još jedna mogućnost da se na uštrb radnika dođe do veće zarade, a Dragan Zarubica iz Saveza samostalnih sindikata Srbije tvrdi i da većina kompanija ne poštuje pravila.

    Poslodavci su uvek spremni da izvrdaju zakon. To je najveći problem, nema kontrole. Inspekcija rada vrlo slabo radi svoj posao, ne kontrolišu ni rad, ni primenu kolektivnih ugovora, ni primenu zakona ni bilo čega, podseća on.

    Zarubica smatra da nezaposlenost i velika borba za posao najviše pogoduju menadžerima koji jure veću zaradu. Tvrdi da za poslove koji vrede 50.000, izdvajaju i dva puta manje novca.

    Novim pravilima protiv zloupotreba

    Odgovor države, u smislu pripreme propisa, bio je neophodan jer je procena da će taj način zapošljavanja u narednom periodu postati još masovniji.

    Prvi korak, prema rečima Zorana Martinovića iz Ministarstva rada i socijalne politike, biće utvrđivanje koje agencije mogu da nastave sa poslom.

    Namera je da ti uslovi za registraciju budu jasni, da se ne pojavi poplava tih agencija, da rad preko agenije ne postane dominatan oblik zapošljavanja, najavljuje on.

    Nova pravila trebalo bi da smanje mogućnost zloupotrebe, ali i da u uvedu red u oblast koja da sada uopšte nije bila definisana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE