Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija i UAE – ljubav od obostranog interesa?

    Srbija računa na neočekivan savez sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima da unapredi svoju poljoprivredu, oživi vojnu proizvodnju i dobije neophodno jeftinije finansiranje, piše u analizi agencije Reuters. Za Emirate, pak, ovaj savez nudi ulaz na mala vrata u Evropsku uniju.

    Takođe, za Emirate, veza sa Srbijom nudi i pristup nekada moćnoj vojnoj industriji bivše Jugoslavije u vreme kada je veliki deo Bliskog istoka obuhvaćen nemirima ili ratom, navodi se u analizi.

    Srbija se bori sa visokim javnim dugom i nezaposlenošću, a uspela je da privuče neke investicije iz izvora kao što su EU, Rusija, njen tradicionalni slovenski saveznik, i Kina kojoj se istovremeno udvara veći deo sveta, navodi se u analizi.

    Međutim, kako se ukazuje, iznenađujuće je prijateljstvo vlade Srbije sa Emiratima, pošto su do prošle godine te veze bile simbolične, trgovinska razmena u 2012. bila je samo 20 miliona evra, a sada se govori o milijardama evra u zajmovima i investicijama.

    Pročitajte i>>>Širi se spektar saradnje sa UAE

    Agencija podseća na izjave potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da je sve počelo posle njegovog susreta sa prestolonaslednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom prošle godine, a to prijateljstvo je brzo dovelo do poslovnih aranžmana.

    Navodi se sporazum o ulaganju Etihada u Jat, zatim dogovor da Razvojni fond UAE da zajam od 400 miliona dolara za poljoprivredu i još toliko proizvođač hrane Al Dahra hoće da uloži u iznajmljivanje propalih farmi.

    Vučić je najavio ovog meseca i da će stići prvih 100 miliona evra od zajma Emirata od 200 miliona za navodnjavanje, navodi agencija.

    Srbija je takođe potpisala memorandume o razumevanju sa nekoliko kompanija iz Emirata, uključujući firmu Mubadala o mogućoj proizvodnji mikročipova i avionskih delova, podseća se u analizi.

    Analitičarka Evroazija grupe iz Londona, Naz Masraf rekla je da je jasan interes Emirata, i da je on u skladu sa naporima zemlje da investicije budu raznovrsne i da poveća prisustvo u istočnoj Evropi.

    Firme iz Emirata su takođe aktivne u poslovima sa nekretninama i turizmom u Crnoj Gori koja je počela pregovore o pristupanju EU, navodi agencija.

    Srbija planira da postane članica EU 2020. i stoga investicije u Srbiju daju Emiratima šansu za mogući direktan pristup velikom tržištu Unije pre nego što porastu troškovi i uvede se puno propisa, navodi Reuters.

    Emirati smatraju da je bolje da sada ulože novac nego da čekaju, rekao je jedan diplomata iz Persijskog zaliva koji nije želeo da mu se navede ime.

    Kada se ulaže u EU postoje javne nabavke, procedure, regulatorne prepreke, dok je poslovanje sa Srbijom sada mnogo lakše, dodao je taj diplomata.

    Srbija, koja je rekla da ne želi da uđe u NATO, ne mora da se pridržava propisa i ograničenja Alijanse o prodaji oružja i ima slobodu u oživljavanju nekada snažne vojne industrije, a prijateljstvo sa Emiratima bi moglo tu da pomogne, ocenjuje se u analizi.

    Ranije ove godine Beograd je objavio postizanje sporazuma o prodaji oružja sa Emiratima uključujući izvoz borbenih oklopnih vozila i zajedničku proizvodnju navođenih raketa zemlja-zemlja.

    Neimenovani zvaničnik srpskog ministarstva odbrane rekao je da je ukupna vrednost svih sporazuma za oružje sa Emiratima oko 200 miliona evra, a da ta saradnja može da se proširi na razne druge oružane sisteme.

    Tim Ash, šef odelenja za istraživanja tržišta u brzom razvoju u Standard banci rekao je da je interes Emirata za srpsku vojnu industriju i višak oružja zasnovan na njihovim planovima u bliskoistočnom regionu.

    Abu Dabi je vodeći geopolitički igrač na Bliskom Istoku i pristup oružju daje mu veći domet i težinu u sukobima u regionu, kao na primer u Siriji, rekao je on.

    Pored ovoga Srbija je tražila dugoročni zajam od Emirata po niskim kamatama od dve do tri milijardi evra i o njemu je, prema navodima medija, trebalo da razgovara Vučić tokom nedavne posete Abu Dabiju.

    Vlada je navela da bi zajam iz Emirata bio upotrebljen za investicije i otplaćivanje duga ali analitičari strahuju da bi mogao da se iskoristi da se ublaže nepopularne ekonomske reforme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE