Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi poreznik Srbije: Fantastične su vam pljeskavice, ali porez mora da se plaća

    Direktor Poreske uprave Ivan Simič obratio se pismom jednom beogradskom restoranu brze hrane, koje glasi ovako:

    Od mnogo ljudi sam čuo da prodajete najbolje pljeskavice u gradu. Zato sam se odlučio da i sam proverim da li je to istina. Tako sam u juče svratio u vaš lokal. Čekajući da dođem na red, primetio sam da nikome pre mene niste izdali fiskalni račun. Takođe, račun nisam dobio ni ja, već ste ga izdali tek na moj zahtev.

    – Čekajuči u redu izračunao sam, da u deset minuta prodate oko četiri pljeskavice, što znači u jednom satu 24 pljeskavice, za deset sati 240 pljeskavica, a u jednom mesecu oko 6.000 pljeskavica sa lepinjom. Pošto jedna košta 230 dinara to mesečno iznosi 1.380.000 dinara, odnosno godišnje više od 15.000.000 dinara.

    Ne želim i neću da proveravam koliko prihoda prijavite godišnje i koliko poreza bi trebalo da platite jer nije naša namera da samo kaznimo poreske obaveznike, nego je naša želja da poreske obaveznike naučimo poreskom moralu.

    Zato od vas očekujem da ćete ubuduće izdavati račune svakom kupcu vaših fantastičnih pljeskavica, te na taj način dati svoj doprinosom budžetu Srbije. Morate da znate, da se ti poreze koriste i za uređenje ulice u kojoj imate svoj lokal, za škole koje posećuju vaša deca ili unuci, te za zdravstvene ustanove u kojima ste se ili ćete/ćemo se možda nekada lečiti. U nadi da ćete u buduće izdavati fiskalne račune, srdačno vas pozdravlja, Ivan Simič

    Prvi poreznik Srbije: Fantastične su vam pljeskavice, ali porez mora da se plaća

    U razgovoru za Blic Milka Cvijetić, vlasnica “Mare”, kaže da će prvom čoveku Poreske uprave odgovoriti na isti način. Kako kaže, Simiču će već sutra poslati pismo i to iz Banja Luke, gde trenutno boravi.

    "Reći ću mu svaka čast, bravo za direktora Poreske uprave, i hvala za upozorenje jer znam da je mogao i da me kazni. Pismo će imati konotaciju zahvalnosti, pozdraviću njegovu odluku i naglasiti da sam i do sada radila u duhu države, a da ću tek imati motiv", kaže Cvijetićeva za Blic.

    Na pitanje zašto u “Mari” nisu izdavali račune, ona kaže da je bila sprečena da radim, zbog čega je sve obaveze završavao njen brat.

    "Verovatno je bio preopterećen poslom, pa je na račune i zaboravio. Sada sam i njemu, ali i ostalim radnicima rekla da moraju da budu obazriviji, pa čak i ako Simič ne bude dolazio", kaže Milka Cvijetić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE