Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kupovna (ne)moć Srbije i regiona

    Sedam miliona i 200 hiljada žitelja Srbije raspolaže sa ukupno 22 milijarde evra za kupovinu, odnosno 3.032 evra po glavi stanovnika, što je stavlja na 34. mesto u Evropi, pokazala je studija "Kupovna moć u Evropi 2013/2014" istraživačke kompanije GFK.

    U regionu Beograda, po tom istraživanju, živi 23 odsto stanovnika Srbije, ali tu je gotovo 30 odsto raspoložive kupovne moći čitave zemlje, s prosekom od 3.891 evra koji je 28 odsto veći od državnog proseka.

    Na drugom mestu, takođe sa kupovnom moći iznad proseka je Vojvodina, u kojoj se ističe Južnobački okrug sa Novim Sadom.

    Šumadiju, zapadnu, južnu i istočnu Srbiju karakteriše ispodprosečna kupovna moć, a posebno slabu moć imaju okruzi jugoistočne Srbije, navodi GFK.

    Kada je reč o regionu, stanovnici članica EU, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, imaju veće kupovne moći, a izuzetak je Bugarska sa 2.919 evra po stavnovniku. 

    Crna Gora, kandidat za prijem u EU, ima tačno 50 odsto veću kupovnu moć od Srbije po stanovniku.

    Makedonija, takođe kandidat za EU, raspolaže sa 2.714 evra i nalazi se četiri mesta iza Srbije, dok stanovnici Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova imaju znatno manju kupovnu moć, navodi se u studiji.

    Stanovništvo sredstva troši na fiksne izdatke, poput stanarine, grejanja i poreza, zatim na ličnu potrošnju i druge rashode kao što su odmor ili prevoz.

    U studiji, kupovna moć označava nominalna raspoloživa primanja bez poreza i socijalnih davanja, a sa transferima, i obračunava se po glavi stanovnika u evrima i u indeksnim poenima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE