Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija 76. po prosperitetu

    Na listi najprosperitetnijih zemalja 2013. godine, Srbija se popela za tri stepenika u odnosu na prethodnu godinu i nalazi se na 76. mestu među 142 države, pokazalo je istraživanje britanskog analitičkog centra Legatum Prosperity.

    Srbija je najmanje bodova zaslužila u oblastima ličnih sloboda, društvenih vrednosti i privrede, dok je u području zdravstva, obrazovanja i bezbednosti malo bolje kotirana.

    Na čelu liste koja se dobija ukrštanjem podataka iz osam oblasti, a mere se bogatstvo, ali i blagostanje, je Norveška. Slede je Švajcarska, Kanada, Švedska, Novi Zeland, Danska.

    Deseti je Luksemburg, dok su SAD na 11. mestu. Dno liste „rezervisano“ je za centralnoafričke zemlje, Čad, Centralnoafričku Republiku, Kongo, Burundi, Togo…

    Koliko se život u prvoplasiranoj Norveškoj i Srbiji razlikuje, pokazuju podaci da čak 67 odsto Norvežana tvrdi da je povoljan trenutak za pronalaženje posla, dok samo četiri odsto građana Srbije gaji nade da će se zaposliti.

    U našoj zemlji čak 87 odsto građana veruje da je u privredi i politici rasprostranjena korupcija, dok je u Norveškoj taj procenat manji od 30 odsto.

    Anketa je pokazala i da Srbi imaju poverenja u vojsku, ali čak svaki treći građanin nema poverenja u pravni sistem i sudstvo. Inače, Srbija je najviše napredovala u području zdravstva i zabeležila „skok“ sa 61. na 54 mesto.

    U ovoj oblasti ocenjuje se procenat imunizacije, broj bolničkih postelja na 1.000 stanovnika, procenat smrtnosti dece, kvalitet vode za piće…

    Iako je obrazovanje jedna od oblasti u kojima smo najbolji, ove godine smo u edukaciji „pali“ stepenicu niže, sa 61. na 62. mesto.

    Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija, koja je zadržala prošlogodišnji plasman na 24. mestu.

    Hrvatska, je 50, dok je Crna Gora na 71. mestu. Srbiji „u potiljak“, od komšija gledaju samo Makedonija na 79. i ubedljivo najlošije plasirana BiH na 97. mestu od koje je bolja čak i Albanija, koja je 83.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE