Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIZLife ISTRAŽIVANJE: Dramatična situacija u automobilskoj industriji

    Kada je Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila, početkom godine rekao da je situacija na tržištu automobila u Srbiji dramatična i da se graniči sa katastrofom, mnogi su pomislili da su takve izjave preuranjene. Ipak, tek se očekivalo ’razmahivanje’ kompanije Fiat automobili Srbija (FAS), Sajam automobila i najavljeno dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, od kojeg bi na, valjda, svima naprasno postalo bolje.

    Međutim, kakva je trenutna situacija i kakve nam tendencije dolaze iz EU izgleda da ćemo za nekoliko godina svi, umesto automobila, voziti bicikle.  (U poslednjih nekoliko godina prodaja bicikala nadmašila je prodaju novih automobila u čak 23 zemlje EU – prim.aut).

    Ovog meseca mediji su puni napisa o tome kako je, kada je prodaja automobila u Srbiji u pitanju, za prvih devet meseci 2013. godine zabeležen pad od deset odsto u odnosu na isti period prošle godine.

    U Srbiji je, prema tim podacima, u periodu januar-septembar ove godine prodato nepunih 17.000 vozila, a poređenja radi, u rekordnoj 2008. prodato je gotovo 44.000 automobila.

    Septembar najgori u poslednjih deset godina

    A najgori je bio upravo poslednji mesec po statistici, septembar, kada je prodato manje od 1.700 vozila što je najlošiji rezultat u poslednjih deset godina. 

    Ceo tekst pročitajte u novom broju BIZLife magazina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE