Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preminuo Nelson Mandela

    Ikona borbe za slobodu i jedna od najuticajnijih političkih ličnosti 20 veka, bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela preminuo je u 96 godini života u svom domu u predgrađu Johanesburga.

    "On se sada odmara on sad počiva u miru. Naša nacija je izgubila svog najvećeg sina", rekao je južnoafrički predsednik Jacob Zuma u televizijskom obraćanju.

    Nelson Mandela je iz bolnice, gde je proveo skoro tri meseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući.

    Nelson Mandela je bio možda jedini državnik kojeg je iskreno cenio ceo svet, veliki čovek i veliki političar u isto vreme.

    Bio je predsednik Južnoafričke Republike od 1994. do 1999, a decenijama prethodno lider Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), simbol i centralna ličnost borbe protiv aparthejda, zbog koje je proveo u zatvoru punih 27 godina, a oslobođen je 1990. godine.

    Nobelovu nagradu za mir dobio je 1993, a godinu dana kasnije postao je prvi crni predsednik Južne Afrike. Najveći problem za vreme petogodišnjeg mandata bio je ogroman broj siromašnih, ali i kako popraviti međunarodni imidž zemlje.

    U tom smislu Mandela je uspeo da ubedi multinacionalne korporacije da ostanu i investiraju u Južnoj Africi.
    Preminuo Nelson Mandela
    Kada se 1999, pet godina koliko je bio na čelu zemlje, povukao iz političkog života, njegovi javni nastupi uglavnom su bili u vezi sa radom dobrotvorne Fondacije Mandela, koju je osnovao.

    Na svoj 89. rođendan formirao je grupu od vodećih svetskih ličnosti kako bi ponudile svoje znanje i savete i u vezi sa najtežim svetskim problemima. Odigrao je i ključnu ulogu u odluci da Južna Afrika bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2010.

    U novembru 2012. u opticaju se pojavila južnoafrička novčanica sa njegovim likom.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE