Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF zanima kontrola budžeta u Srbiji

    Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda razgovarali su sa članovima skupštinskih odbora Vesnom Kovač i Veroljubom Arsićem o jačanju procesa formiranja budžeta na godišnjem i srednjoročnom nivou, kontrolu budžeta i programsko budžetiranje.

    Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine, razgovarali su o najnovijim ekonomskim kretanjima, upravljanju sistemom javnih finansija, uključujući planiranje i kontrolu izvršenja budžeta, a predstavnici tehničke miije MMF su se posebno interesovali za jačanje procesa.

    Predsednica Odbora Vesna Kovač ocenila je da bi Skupština trebalo veću pažnju da posveti kontroli izvršenja budžeta, a Arsić je ukazao na neke nedostatke u primeni Zakona o budžetskom sistemu, uz ocenu da bi trebalo doneti novi manje komplikovan zakon i sa što manje intervencija Vlade.

    Savetnik za pitanja tehničke podrške u Odeljenju za fiskalna pitanja pri MMF Sami Ilaoutinen se interesovao za primenu Zakona o budžetskom sistemu, fiskalnu strategiju i ulogu Fiskalnog saveta.

    Kovač je ocenila da fiskalna strategija treba da bude detaljnija, jer sada daje samo makroekonomske okvire koji se često menjaju, a Veroljub Arsić je ocenio da je ozbiljniju fiskalnu strategiju moguće očekivati tek 2014. godine. 

    Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda borave u Srbiji od 3. do 17. decembra 2013. godine kako bi sagledali stanje u javnim finansijama zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE