vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Vlada Crne Gore preuzima dugove državne televizije
19.12.2014 10:28
Vlada Crne Gore će preuzeti obaveze Radio-televizije Crne Gore po osnovu poreza i doprinosa u ukupnom iznosu do 2,4 mi...
Slovenački mediji: Česi danas kupuju Radensku
19.12.2014 09:37
Pivovarna Laško mogla bi danas prodati Radensku češkoj Kofola i preduzeću Polič, neslužbeno su izvestili...
Hrvatski premijer ne veruje u velike projekte sa Kinom
19.12.2014 07:58
Hrvatski premijer Zoran Milanović kaže da mu je žao što je došlo do toga da nije išao u Beograd n...
CG: Potrošačka korpa gotovo 800 evra
18.12.2014 15:37
Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori u novembru je bila vredna 798,5 evra, što je 0,2 odsto vi&scaron...
Hrvatskoj pristup fondu za zapošljavanje `teškom` 1,8 milijardi evra
18.12.2014 14:29
Evropska komisija je donela nacionalni Operativni program za sprovođenje Evropskog socijalnog fonda i Inicijative za z...
Sloveniji 100 miliona evra za zapošljavanje mladih
18.12.2014 13:41
Evropska investiciona banka i slovenačka banka SKB potpisale su sporazum o dugoročnom kreditu vrednom 100 miliona evra...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori