vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Slovenci veruju u novog premijera
01.09.2014 11:01
Skoro polovina Slovenaca smatra da će novi predsednik vlade, profesor prava Miro Cerar, biti uspešniji od svoji...
Kostić kupuje vinariju u Hrvatskoj?
01.09.2014 10:37
Za preuzimanje hrvatske Vinarije Plančić, kako iz neslužbenih izvora saznaje portal Seebiz, zainteresvani su Vinarija ...
Javni dug Crne Gore dve milijarde evra
30.08.2014 09:07
Državni dug Crne Gore na kraju juna je iznosio oko 2,02 milijarde evra ili 57,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), p...
Merkel: Tempo ulaska u EU određuju zemlje Balkana
28.08.2014 20:47
U Berlinu je danas, pod pokroviteljstvom nemačke vlade, održana prva konferencija o zapadnom Balkanu, sa koje je lider...
Zemlje Balkana od 2015. bez naplate roaminga
28.08.2014 11:14
Sporazum regulatornih agencija po kojem će 2015. biti ukinut roming za korisnike mobilne telefonije iz Crne Gore, Srbi...
Deripaska traži pomoć od Angele Merkel zbog KAP-a
28.08.2014 10:21
Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAC, čiji je vlasnik ruski biznismen i donedavni vlasnik Kombinata aluminij...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori