vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Crna Gora `overila` prioritetnu deonicu autoputa
30.10.2014 22:02
Ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić, potpisao je sa predstavnicima kineske Exim banke ugovor o finansiranju i pr...
Elektronski registar makedonskih duvandžija
30.10.2014 16:19
U Makedoniji će od marta iduće godine početi elektronska evidencija proizvodnje i otkupa duvana, kojim će biti re&scar...
Slovenija mora da proda državne firme
30.10.2014 13:26
Slovenački guverner Boštjan Jazbec smatra da bi najbolje bilo da se domaće banke, ali i druga poduzeća u vlasni...
HR: Rebalansom deficit veći za dve milijarde kuna
30.10.2014 12:57
Vlada Hrvatske uputila je Saboru predlog rebalansa budžeta za 2014. godinu, kojim se prihodi smanjuju za 2,6 milijardi...
Hrvatska: Pola miliona ljudi ne da autoputeve
30.10.2014 12:23
Inicijativa "Ne damo naše autoceste" objavila je da je za referendum protiv monetizacije autoputeva u...
Kinezi bi da grade auto-put kroz RS
30.10.2014 11:55
U Auto-putevima Republike Srpske predstavljen je projekat izgradnje auto-puta Banjaluka - Split, koji bi bio dugačak 1...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga
zatvori