vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Moody's povećao ocenu Sloveniji
25.01.2015 10:04
Bonitetska kuća Moody's povećala je ocenu Slovenije za jedan stepen sa Ba1 na Baa3, sa stabilnim predviđanjem u bu...
Hrvatska fiksirala kurs švajcarskog franka
24.01.2015 09:51
Sabor Hrvatske prihvatio je u petak izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarske v...
Slovenija ne može da `zamrzava` franak
22.01.2015 22:21
Slovenačka vlada raspravljala o problematici građana koji su zaduženi u švajcarskim francima i zaključila da za...
Crnogorska Vlada traži da banke snize kamate
22.01.2015 16:33
Predstavnici Vlade Crne Gore apeluju na banke da stvore uslove za snižavanje kamatnih stopa na kredite, koji pored str...
Neodrživ rast javnog duga Hrvatske i Slovenije
22.01.2015 13:51
Hrvatska i Slovenija su, pored Bugarske, u trećem kvartalu 2014. godine zabeležile najveći rast učešća javnog d...
U Hrvatskoj uskoro kredit za stan samo u kunama?
22.01.2015 12:34
Premijer Hrvatske Zoran Milanović danas je na sednici Vlade poručio kako se razmišlja o tome da se zakonskim re...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori