vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Vlada CG preuzima ulcinjsku Solanu?
20.08.2014 10:23
Predsednik sindikata Solane Bajo Sekulić iz Ulcinja Marko Miranović kazao je Dnevnim novinama da bi Vlada Crne Gore us...
Hrvatski Telekom otpušta još 160 radnika
19.08.2014 19:37
U hrvatskom "Telekomu" u okviru transformacijskog procesa koji je započet početkom godine, utvrđen je vi&sca...
Slovenija: Inspektori jure radnike na crno
19.08.2014 11:40
U Sloveniji je juče bilo ’vanredno stanje’. Širom ove zemlje raštrkali su se mobilni timovi ...
Planovi: Osam novih Ikea u regionu
19.08.2014 09:20
Ikea u četvrtak otvara veliki trgovački centar u Zagrebu, a nakon toga planira da otvori ukupno osam trgovina na prost...
Na pomolu nova hrvatsko-slovenačka trgovinska grupacija?
18.08.2014 20:27
Nakon preuzimanja Mercatora od strane Agrokora, na vidiku stvaranje još jedne "hrvatsko-slovenačke trgovač...
Ulcinjska solana na prodaju za 179 miliona evra
18.08.2014 13:39
Stečajna uprava crnogorske Solane "Bajo Sekulić" objavila je novi tender za prodaju celokupne imovine preduz...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori