vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Posle Miškovića, i Todorić prodaje tržne centre Afrikancima
10.02.2016 10:43
Kompanija Konzum, koja je deo koncerna Agrokor Ivice Todorića, pregovara sa južnoafričkim fondom Tower Property Fund L...
Otkazi na HRT-u zbog lažnih diploma
09.02.2016 10:32
Stručne službe Hrvatske radiotelevizije (HRT) u postupku su provere dokumenata o stručnoj spremi zaposlenih u ovoj kuć...
Kako je Air Serbia Hrvatima `preotela` Njujork
08.02.2016 20:52
Od juna ove godine Air Serbia počinje sa direktnim letovima za Njujork, što će učvrstiti položaj Beograda kao r...
Kakvi su planovi Miodraga Kostića za Sloveniju?
08.02.2016 12:23
Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić koji je nedavno preuzeo 14 odsto Gorenjske banke tvrdi da ga ne zanima preuzimanje Dež...
Carrefour pobegao Makedoncima i ostavio dugove
06.02.2016 10:16
Hipermarket svetskog trgovinskog lanca Carrefour u Skoplju je zatvoren, a makedonskim firmama koje su gu snadbevale os...
Arapi kupuju Porto Montenegro?
05.02.2016 08:10
Prodaja Porto Montenegra je načelno dogovorena, ali još nije potpisan ni predugovor o prodaji kompanije, pi&sca...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori