vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Agrokor više ne otkupljuje voće i povrće
18.04.2015 10:22
AgroFructus grupa iz Donjeg Miholjca, u većinskom vlasništvu Denisa Matijevića,  preuzela je od koncerna A...
Milan Bandić se vratio na posao
17.04.2015 13:28
Milan Bandić u službenom vozilu i u pratnji zamenice Vesne Kusin i Ivice Lovrića, sekretara za sport, obrazovanje i ku...
Liberland - poreski raj na granici Srbije i Hrvatske?
17.04.2015 09:56
Koliko god meštani Baranje i ostalih krajeva Hrvatske informaciju o stvaranju najmanje nezavisne države na Balk...
U Hrvatskoj 1,7 miliona ljudi neće da radi?
16.04.2015 14:41
Ukupno 1,7 miliona radno sposobnih građana Hrvatske nema posao i nije aktivno u traženju zaposlenja, pokazuje poređenj...
Arapi hoće Bojanu i da grade aerodrom u Ulcinju
16.04.2015 13:30
Royal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovana je za Adu Bojanu i izgradnju aerodroma u Ulcinju, potvrđeno...
Kinezi kupuju rovinjsku fabriku duvana?
16.04.2015 12:09
China National Tobacco Corporation, kineska nacionalna duvanska kompanija, sprovodi dubinsko snimanje u Tvornici duhan...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori