vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Hrvatska aplikacija postala hit u svetu
23.10.2014 13:41
Aplikacija PhotoMath koju je razvila hrvatska firma MicroBLINK, a koja je predstavljena ovih dana na konferenciji Tech...
Hrvatski dug 33,7 milijardi evra
23.10.2014 12:37
Javni dug Hrvatske dostigao je u drugom tromesečju 252,7 milijardi kuna, odnosno oko 33,7 milijardi evra, što j...
Slovenački i austrijski telekom udružuju snage
22.10.2014 21:58
Nacionalni telekom operateri Austrije i Slovenije postigli su dogovor o udruživanju kompanija za mobilnu telefoniju pr...
U BiH posao ima 701.654 lica
22.10.2014 16:14
U Bosni i Hercegovini broj zaposlenih lica u avgustu iznosio je 701.654, koliko i u prethodnom mesecu, dok je broj nez...
Koncesija deli Hrvatsku
22.10.2014 15:17
Ideja vlade u Zagrebu o davanju u zakup auto-puteva izazvala brojne negativne reakcije, što je pruzrokovalo i p...
Drastičan pad cena goriva u Hrvatskoj
22.10.2014 13:21
Cene naftnih derivata u Hrvatskoj. prateći svetski trend, beleže drastičan pad, tako da je Eurosuper 95 najjeftiniji o...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori