vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Menadžerske plate u KAP-u uoči stečaja bile i do 6.000 evra
30.07.2014 11:15
Plate rukovodlaca u Kombinatu aluminijuma, pre uvođenja stečaja, bile su na zavidnom nivou i za uspešna preduze...
SBB preuzima crnogorski BBM
30.07.2014 10:58
Kompanija SBB, koju od prošle godine kontroliše američka firma KKR, uskoro će preuzeti crnogorskog kablo...
Hrvatska: Ikea otvara vrata 21. avgusta
30.07.2014 10:53
Prvi trgovinski centar u Hrvatskoj švedske kompanije za proizvodnju nameštaja i opreme za domaćinstva Ik...
Milo kao realni pesimista
29.07.2014 15:47
Premijer Crne Gore Milo Đukanović istakao je da nije realno u ovom trenutku očekivati da građani osete boljitak, objas...
Imućni hrvatski ministri, ali i gospođe ministarke
29.07.2014 13:56
Novi hrvatski ministri obrazovanja i zdravlja, Vedran Mornar i Siniša Varga, prijavili zavidnu imovinu vrednu p...
CG: Tranzicija `pojela` 45.000 radnih mesta
29.07.2014 13:02
Na desetine hiljada radnika gubljenjem radnog mesta platilo je godine tranzicije u Crnoj Gori, a prema podacima Saveza...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori