vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Todorić od Agrokora pravi regionalni Amazon
01.12.2015 21:37
Koncern Agrokor započeo je transformaciju u online trgovca, sa ciljem da postane regionalni Amazon. U Srbiju, preko pr...
U BiH će jesti pse?
28.11.2015 10:34
Jedan Kinez, koji već dugo živi i radi u Bosni i Hercegovini, želi da u Sarajevu početkom sledeće godine otvori "...
Komercijalna trka za nebo nad Kosovom?
28.11.2015 10:18
Vlasti u Prištini u narednim danima pokušaće da u dijalog sa Beogradom uvuku i pitanje kontrole vazdu&sc...
TOMA I KOLINDA DRUGI DEO: Hrvatska predsednica hoće na doktorske studije
26.11.2015 11:24
Očigledno da je susret sa predsednikom Tomislavom Nikolićem pozitivno uticao na hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Ki...
Matijević zemlju u Hrvatskoj platio jeftinije nego u Srbiji
25.11.2015 21:16
Vlasnik Industrije mesa Matijević, koji je postao prvi biznismen iz Srbije koji je kupio poljoprivredno zemljiš...
CG: Uvoz sedam puta veći od izvoza
25.11.2015 20:02
Crna Gora i dalje beleži veliki spoljno-trgovinski deficit i novi podaci Monstata pokazuju da izvoz čini svega sedminu...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori