vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Gorivo u Hrvatskoj sve jeftinije
01.09.2015 13:12
Cene goriva u Hrvatskoj padaju već sedmu nedelju za redom, pa je, prema informacijama portala cijenegoriva.info, litar...
Kraš `ušao` u McDonald's
01.09.2015 10:41
Sladoledom McFlurry Kraš Napolitanke ideja spajanja brendova McDonald'sa i Kraša postala je stvarnos...
Za 100 posto Telekoma 1,5 milijardi evra?
01.09.2015 10:31
Telekom Slovenije predao je nedavno neobavezujuću ponudu za Telekom Srbije i ušao u drugi privatizacioni krug, ...
Građani BiH sve češće kupuju domaće
01.09.2015 09:16
Kampanja "Kupujmo domaće" traje već nekoliko godina, a događaji oko izvoza bosanskohercegovačkog mleka u Evr...
Pogoršana ekonomska klima u Hrvatskoj
31.08.2015 14:21
Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u avgustu, pritisnuta osetno pogoršanim očekivanjima u uslužnom...
BiH ljuti Hrvatsku jer forsira srpske proizvode?
31.08.2015 13:37
Hrvatski mediji obrušili se na Bosnu i Hercegovinu, tvrdeći kako je ta zemlja, od ulaska Hrvatske u Evropsku un...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori