vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Priština uvela sankcije Rusiji
17.09.2014 21:13
Kosovska vlada uvela je sankcije Rusiji, u skladu sa merama koje su protiv Moskve već preduzele Sjedinjene Američke Dr...
Hrvati finansijski duplo `srećniji` od Srba
17.09.2014 12:41
Na globalnom nivou, 17 odsto stanovnika u svetu zadovoljno je životom, u tri od pet kategorija prema velikom Gallupovo...
Đukanović: Crna Gora ima šansu da bude novi Monte Carlo
17.09.2014 12:20
Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je u Miločeru da se pred Crnom Gorom u turizmu otvara nova šansa &ndash...
Ikea kupuje zemljište od Triglava
17.09.2014 12:11
Jedan od najvećih proizvođača nameštaja, švedska Ikea, za nekoliko meseci bi mogla slovenačkom Triglavu ...
Predstavljene tri mere za rast hrvatske privrede
17.09.2014 09:40
Ministar finansija u Vladi Hrvatske Boris Lalovac, rekao je da su  tri mere za podsticanje investicija i privredn...
Rusi kreditiraju Srpsku sa 76 miliona evra
16.09.2014 21:31
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su u Moskvi predstavnici ruske VTB banke parafirali ugovor o k...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori