vesti -> Poslovne vesti -> Region -> Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
13.12.2013 13:48 Podgorica

Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize


Kada će i kako Crna Gora izaći iz ekonomske krize zavisiće od realizacije devet velikih investicija, vrednih 3,8 milijardi evra, koje bi, kako je navedeno u analizi makroekonomskih kretanja koju je Vlada usvojila u četvrtak, trebalo da budu završene u narednih pet godina, odnosno do kraja 2018.
Investicije koje će Crnu Goru izvući iz krize
Neke od ovih investicija su već započete, poput marine Porto Montenegro i turističko-stambenih kompleksa Luštica bej i azerbejdžanskog u Kumboru, a za neke su investitori poznati,  ali se čeka završetak planova ili imovinskih sporova poput Plavih horizonata i podmorskog energetskog kabla za Italiju.

Za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u toku je tender za investitora, a preostale tri velike investicije se spominju već godinama, kao što su autoput Bar - Boljare, žičara Kotor - Lovćen i Rudnik uglja i TE Maoče.

Ove investicije prema očekivanjima Vlade tokom izgradnje i kasnijeg korišćenja otvorile bi 10.000 radnih mesta i imale najznačajniji uticaj na rast ekonomije i bruto domaćeg proizvoda BDP.

Većinu navedenih investicija vode poznate svetske kompanije, koje ne bi trebalo da imaju problema sa osiguravanjem novca, a njihov uticaj na crnogorsku ekonomiju zavisiće od uključenja crnogorskih kompanija i radnika i korišćenje domaćih sirovina ili proizvoda.

Planirane investicije u marinu Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija kanadskog milijardera Petera Munka, su 100 miliona evra, a u najvećem delu se odnose na proširenje marine za 180 vezova i izgradnju luksuznog hotela Regent.

“Iako model rasta crnogorske ekonomije, koji se zasniva na investicijskoj aktivnosti stranih vlasnika, nije održiv na dugi rok, on će u srednjem roku (pet godina) imati dominantan uticaj na ukupne tokove ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori”, navedeno je u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja.

Naredne tri godine Vlada očekuje konstatan rast BDP-a od po 3,5 do 3,8 posto godišnje, a udeo stranih investicija u njemu je najznačajnija stavka od 2,2 do 1,2 postotna boda.
 

*Izvor: Biznis plus
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Turci nude milion evra za bivši pogon nikšićke Železare
23.07.2014 14:35
Turski Toscelik, koji je vlasnik nikšićke Železare, dostavio je ponudu od milion evra na desetom oglasu za prod...
Aha Mura u septembru na aukciji za 4,6 miliona evra
23.07.2014 14:25
Okružni sud u Murskoj Soboti obavestio je povlašćene poverioce- Novu Ljubljansku banku (NLB), slovenačku Poresk...
Hrvatski Telekom dobija poslove za Slovačku, Makedoniju i Crnu Goru
23.07.2014 12:48
Deutsche Telekom odlučio je da izdvoji deo svog poslovanja u Hrvatsku i to konkretno deo razvoja i održavanje tehnolo&...
Monetizacija autoputeva smanjuje hrvatski dug
23.07.2014 12:18
Ministar finansija Hrvatske Boris Lalova kaže da ga javni dug zabrinjava jer njegov rast podrazumeva puno teže reforme...
Montenegro Airlines rizikuje zabranu letova u EU
23.07.2014 12:03
Nacionalna aviokompanija Crne Gore Montenegro Airlines već više od dva meseca nema potvrđenog rukovodioca za fi...
Balkanci najveći pesimisti
22.07.2014 16:24
Potrošačko poverenje u Srbiji i zemljama regiona među najnižim je u svetu, u vreme kada poverenje na globalnom ...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori