Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samo ne izgovarajte ovakve gluposti!

    Ako ste lider, vođa, onaj koji se pita ili kako god još nazvali ovakvu ulogu u životu, onda vam nije lako. Uglavnom. Bilo da na poslu vodite grupu ljudi, bilo da ste kapiten tima u malom fudbalu, bilo da ste roditelj ili predsednik saveta roditelja, morate da merite svaku svoju reč jer ste upavo vi taj koje neprestano mere, posmatraju, ocenjuju, kritikuju i, na kraju, vi ste onaj za primer.

    Les McKeown je poznat u poslovnom svetu kao čovek koji je na noge postavio preko 40 preduzeća, ima svoju kompaniju, bavi se i savetovanjem i piše. A, ono čime se bosebno bavi su vođe i njihovi kvaliteti. Kad god ima priliku ističe njihovu osnovnu grešku – izgovaranje gluposti. „Jednostavno je. Samo nemojte izgovarati gluposti! Ovo je mojih top tri“, napisao je Les Mckeown.

    „Samo mi nemoj reći da imaš loše vesti!“. Glupost broj jedan. Ovo se veoma često može čuti u međuljudskoj komunikaciji. „Pa, zamislite samo šta može da radi onaj od koga lider ne želi da čuje loše vesti? Ništa. Jednostavno ih njemu i ne iznosi. Gura ih pod tepih. Tako mu je, na neki način, rečeno“, kaže McKeown. I, kada se takvih vesti nakupi, one prerastaju u bombu koja može da eksplodira svakog časa. Naravno da su loše vesti realnost i naravno da ih je bilo i biće ih, ali nesuočavanje sa njima u momentu kada se čuju samo uvećava problem. A, tu je i strah od nadređenog koji se kod zaposlenih uvećava, baš kao i kod dece pred roditeljima. Zato ovu prvu glupost zamenite sa „Kad god imaš lošu vest, loš osećaj, šta god, prvo je sa mnom podeli. Ovde je prvo donesi!“.

    Glupost dva. ’Da si životinja, koja bi životinja bio?’ ’Koje su knjige uticale na tebe u mlađim danima?’ ’Koja ti je omiljena boja?’ Ili, bilo koje pitanje koje koje bi lidera trebalo da uvede u ’unutrašnji svet’ zaposlenog, da otvori vrata njegove ličnosti. Ako ste lider i imate jaku potrebu za ovakvim ’dubinskim’ pitanjima, samo napred. „Samo, nemojte posle da se pitate kako to da ne možete da uspostavite konstruktivan i delotvoran dijalog sa svojim ljudima“, siguran je McKeown. Za njega ovakva pitanja samo su pseudopsihološka trabunjanja.

    Glupost tri je kada izgovorite ’Nemoj to da shvatiš lično, ali…’. A kako će drugačije da shvati? Da li vi razgovarate sa ličnostima koje imaju svoje živote, stavove, izbore, koji ulažu svoj trud i rad i vreme, sa kojima provodite sate ili ne? Kako onda možete da im kažete da nešto ne prihvataju lično? McKeown često daje vrlo konkretan savet svojim klijentima – uvedite jednom sedmično praksu da vam članovi vašeg tima pojedinčano kažu u lice mišljenje o vašim odlukama, potezima, rečima i zatim da završe rečenicom ’Nemojte to da shvatite lično!’. A vi onda nemojte. Ako možete.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE