Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SB `zaledila` 250 miliona evra za Srbiju

    Svetska banka je odložila odlučivanje o kreditu Srbiji od 250 miliona dolara, zbog toga što nisu usvojeni novi zakoni o privatizaciji i stečaju, potvđeno je agenciji Beta u kancelariji Svetske banke u Beogradu.

    "O kreditu Srbiji se neće odlucivati 27. februara, kao što je bilo planirano, zato što zakoni nisu usvojeni, ali od kredita se nije odustalo", navedeno je u odgovoru Svetske banke.

    Predstavnici Svetske banke su u novembru prošle godine najavili da će Srbiji odobriti kredit od 500 miliona dolara, kao podršku budžetu.

    Od toga je 250 miliona dolara trebalo da bude odobreno 27. februara, kako bi se obezbedio novac za isplate otpremnina i preobuku radnika u preduzećima u restrukturiranju i privatizaciji koji će ostati bez posla primenom novih zakona o privatizaciji i stečaju.

    Te zakone je pripremilo Ministarstvo privrede, a trebalo je da budu usvojeni najkasnije do kraja januara. Predlozi zakona o stečaju i privatizaciji dostavljeni su Skupštini krajem decembra prošle godine.

    Dogovorom premijera i vicepremijera, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa sindikatima, odlučeno je da se zakoni povuku iz procedure, ali to još nije urađeno. Sindikati se protive usvajanju novih zakona jer tvrde da nisu u interesu radnika.

    Svetska banka je ranije, za odobravanje kredita Srbiji, kao uslov postavila da se do kraja juna 2014. godine završi restrukturiranje 153 preduzeća, a da se privatizacija prestalih 419 firmi, koje su u raznim fazama prodaje, okonča do kraja godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE