Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koja zanimanja su `avanzovala` u Srbiji?

    Za neke poslove koji su pre pet godina bili mnogima potpuno nepoznati, danas na tržištu vlada ogromno interesovanje, poput programera za mobilne aplikacije, ali i zumba instruktora ili specijalista za društvene mreže.

    Istraživanje poslovne društvene mreže LinkedIn, u kome je "učestvovalo" 259 miliona profila, kako bi utvrdili koji su to poslovi koji nisu postojali 2008. godine, pokazalo je da se na prvom mestu nalaze programeri za mobilne aplikacije, takozvani iOS i Android developeri.

    Za samo pet godina, broj Android programera na ovoj mreži povećao se skoro 200 puta. 2008. godine bilo ih je svega pedesetak, a 2013. godine ih je čak 10.000.

    To se poklapa sa analizom koju je uradila Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, koja je pokazala da se od avgusta potražnja za programerima mobilnih aplikacija znatno povećala na tržištu rada u Srbiji.

    Analiza te institucije obuhvatila je sve oglase za posao u kategoriji Informacionih tehnologija, objavljenim na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs, u toku 2013. godine.

    Osim uvek popularnih i traženih IT poslova, kao što su veb dizajneri, takozvani cloud servis specijalista i drugi, na LinkedInovoj listi poželjnih poslova koji gotovo da nisu ni postojali 2008, našla su se i neka pomalo neobična zanimanja.

    Tako je zumba instruktor "zauzeo" treće mesto, iako ih je 2008. godine bilo ukupno 16 registrovanih na mapi LinkedIna, dok je sada ovo veoma popularno zanimanje.

    Takođe specijalista za društvene mreže u 2008. godini bilo je 25, a prošle godine čak 4.350, dok je stručnjaka za obradu podataka 2008. bilo 142, a prošle godine 4.326.

    Na toj poslovnoj mreži zabeležen je porast broja arhitekata za velike baze podataka, budući da ih 2008. godine nije ni bilo, u 2013. godini zabeleženo ih je čak 3.440.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE