Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čovek koji je mnoge `zarazio` pronalaskom: Kako da steknete naviku?

    Prošle godine Amazon je zabeležio neočekivano veliku prodaju knjige o ’malim’ navikama. Tačnije, knjige o jednom iskustvu jednog čoveka, problemu i jednostavnom rešenju. Zvuči gotovo nemoguće da za problem koji inspiriše na pisanje (dakle, u pitanju je veliki problem) postoji tako jednostavno rešenje koje traži sasvim malo ulaganje. Stephen Guise mnoge je ’zarazio’ svojim pronalaskom kako se stiču navike i to jednostavno, bez muke i mnogo truda. Sve je to detaljno opisao u knjizi Mini Habits: Smaller Habits, Bigger Results.

    „…Želeo sam da vežbam. Želeo sam formu. Trebalo mi je. Nedeljama sam mislio o tome, grizla me je savest i nikako nisam mogao da počnem da vežbam. Cilj mi je bio da vežbam 30 minuta. Nisam bio motivisan. Bio sam uvek umoran. A, krivica je bila tolika da sam se osećao bezvredno. Nije bilo izlaska iz ove situacije. Bio sam zaglavljen…“, u knjizi piše Guise.

    A, onda je dugo razmišljao kako da se izbavi. Počeo je sa mislima o suprotnostima. Suprotno od vežbanja i dobre forme je sedenje, ležanje, brza hrana, ali je i ’uraditi samo jedan sklek’. Šta se dobija jednim sklekom? Ništa. Forma nikako. „Zauzeo sam pozu skleka i uradio jedan. Mislio sam ’Kad sam već u ovakvom stavu, daj da uradim još koji. I, iznenađenje! Nisam radio samo skelkove, već sam prešao i na čučnjeve kad sam se već zagrejao. Još veće iznenađenje je bilo da sam zapravo vežbao 30 minuta. Mojih željenih 30 minuta!“.

    Naravno da sada svako odmahuje. Guise nije prodao nikakav čudesan trik o sticanju navika. Zavrnuo je rukave i vežbao. Lako je reći. Ali, ono što se dešavalo svakog narednog dana je da je nastavio da radi sklek. Jedan sklek. To mu nije bilo teško i sa radošću bi se bacio na pod i uradio TAJ JEDAN. Konačan rezultat? Za tri i po meseca, sebe je zatekao da vežba u fitnes centru i to tri do šest puta sedmično. A, sve je počelo samo jednim sklekom.

    Tako je i knjiga bez velike pompe dospela u ruke milionima sa željom da u svoj život uvedu dobre navike (a tako ih je teško steći!). Naravno, ne samo onih koji su želeli dobru formu. Ovakav princip ’najmanjih navika’ lako se primenjuje kakvu god naviku želite da steknete.

    Prosto je – nemate tu naviku koju želite, jer nemate volje. Ljudi greše kada odjednom žele da u svoj život uvedu novinu, novu rutinu. To traži mnogo energije, truda, vremena, ulaganja i tako ’na veliko’ i odjednom, neuspeh je neizbežan. (A, bitan je podatak da čak 45 odsto našeg svakog dana čine navike koje su zato kamen temeljac svakog dana. Ako je taj temelj loš i slab, ne možete biti zadovoljni svojim životom).

    Recimo, voleli biste da uvedete naviku čitanja. Počnite tako što ćete svakog dana pročitati dve strane. Vremenom, dan po dan, to će biti mnogo više – 20,30, 50 strana.

    Voleli biste da pišete, ali ste lenji, nemate volje. Počnite sa 50 reči svakog dana. Opet, dan po dan, pisaćete i više nego što ste planirali.

    Želeli biste naviku šetanja. Počnite sa 100 koraka. Samo 100.

    Želeli biste da meditirate, ali nikako. Minut. Započnite sa jednim minutom.

    Stephen Guise tvrdi da je čak mnogo lakše nego to zvuči. Vredi probati.

    Koju biste vi naviku voleli u svom životu? 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE