Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novac državnih firmi zarobljen u Univerzal banci

    Dok je pre samo nekoliko meseci pokrila sve depozite Privredne banke Beograd, u slučaju Univerzal banke država garantuje samo osigurane, do 50.000 evra.

    Iz toga proizilazi da je država rešila da spasava samo obraz banaka koje su u njenom vlasništvu. Neosigurani depoziti banaka koje ispred imena nemaju pridev državni jednostavno nisu njena briga. Slučaj Univerzal banke bila je praktična pokazna vežba kako se nadležni odnose prema bankama s privatnim, a kako s državnim kapitalom, piše Politika.

    To je praktično navedeno u odgovoru Narodne banke Srbije na naše pitanje pretočeno iz dileme javnosti zašto država i u ovom poslednjem, četvrtom slučaju stečaja banaka, nije kao u prethodna tri „pokrila” sve depozite – i one osigurane i one neosigurane.

    "Univerzal banka je u privatnom vlasništvu, te se na nju nije mogao primeniti pomenuti Zakon o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije. Ovaj zakon se primenjuje samo na banke u kojima Republika Srbija, odnosno AP Vojvodina ima direktno ili indirektno kontrolno učešće", saopštavaju iz NBS.

    Oni dalje odgovaraju da je oduzimanje dozvole za rad bankama, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, imalo za posledicu pokriće svih depozita banke kojoj je oduzeta dozvola za rad. Po ovom zakonu oduzeta je dozvola za rad banci za posebne namene – Novoj Agrobanci, Razvojnoj banci Vojvodina i Privrednoj banci Beograd. U ovim slučajevima Banka Poštanska štedionica je preuzela imovinu i obaveze navedenih banaka.

    Što se tiče depozita, dnevni list Danas piše da je određeni broj državnih firmi imao pozamašne depozite u Univerzal banci. Zastava oružje držala je u Univerzal banci depozit od 2,9 miliona evra, piše list, a tim novcem koji je sada zarobljen u stečaju te privatne banke trebalo je, da se finansira završetak trogodišnjeg transfera Zastavine tehnologije za proizvodnju pešadijskog naoružanja u Azerbejdžan.

    Izvor Danasa navodi da su depozite u Univerzal banci imale i još neke fabrike domaće odbrambene industrije, a da imaju depozite u Univerzalu, listu su potvrdili i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Službeni glasnik, koji je osporio objavljeni iznos depozita od dva miliona evra, ali nije hteo da objavi tačnu cifru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE