Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Minimalac u Srbiji `na sramotnom minimumu`

    Pune dve godine minimalac nije menjan i najniži iznos koji radnik u Srbiji može da primi je 115 dinara po satu, što je mesečno oko 20.000 dinara, što je ujedinilo sindikalce da zatraže se zakonski minimum pomeri na 130 dinara.

    Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, predstavnici poslodavaca i Vlade istakli su da za povećanje nema sredstava u budžetu, međutim, predstavnici radnika nisu zadovoljni takvim objašnjenjem.

    Prema rečima Dragana Zarubice, člana SES, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, poražavajuća je tvrdnja ministra finansija da je danas u Srbiji privilegija primati minimalac.

    Ovo je bruka i sramota za Vladu, sve je poskupelo, a oni neće ni da razgovaraju o povećanju cene rada. S druge strane, iz budžeta se isplaćuju bonusi i pozajmice od po nekoliko desetina hiljada dinara, a za sirotinju ne može ni dve hiljade mesečnokaže Zarubica.

    Osim reprezentativnih sindikata, SSSS i Udruženih granskih sindikata Nezavisnost, stav su podržali i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije i Udruženi sindikati Sloga.

    Minimalna zarada u Srbiji najniža je u regionu, tvrdi Ranka Savić iz ASNS. Svi su nas prestigli, Slovenija i Hrvatska odavno, a sada kaskamo i za Makedonijom i BiH.

    Mislim da pokušaji da se izbori više novca za radnike neće uroditi plodom pre izbora, jer povećanje minimalca vuče i niz drugih poskupljenja, poreza i doprinosa, kaže ona, ističući da u Srbiji čak 400.000 radnika živi na minimalcu.

    Udruženi sindikati Sloga smatraju da bi po radnom satu radnik u Srbiji trebalo da prima najmanje 230 dinara. Po njihovom mišljenju, predloženih 130 dinara su ispod svakog ljudskog dostojanstva i u ukupnom zbiru na mesečnom nivou ne pokriva ni četvrtinu potrošačke korpe u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE