Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jedite pametno: Namirnice koje su moćne u duetu

    Stručnjaci za fiziologiju kažu da je ključ zdravlja raznovrsna ishrana, a kažu i da treba jesti ’pametno’. Neke namirnice inače bogate vitaminima, gvožđem, kalcijumom ili drugim hranljivim materijama ljudsko telo ne može da iskoristi u potpunosti. Treba im pomoć drugih namirnica. Ili, neke kombinacije hrane višestruko uvećavaju hranljivost. To misle kad kažu da treba jesti ’pametno’, tačnije praviti superkombinacije hrane. Dueti su najpraktičniji, jer se, ako ništa drugo, lako pamte.

    Ovo su dueti koje treba da imate u tanjiru bar dva puta sedmično (češće, još bolje).

    Crvena paprika i sušeno voće. Odnosno, kada jedete namirnice bogate gvožđem, obavezno morate u paru jesti i namirnice bogate vitaminom C. Ovaj vitamin je zapravo glavni ’transporter’ gvožđa do krvi. Inače, organizam apsorbuje malo gvožđa iz namirnica i malo ga dospe u krv (90 odsto), pa je vitamin C neophodan. Zato, ako jedete džigericu, zeleno povrće, artičoke, suvo voće, obavezno jedite i crvenu papriku, pomorandžu, limun, paradajz, i sve bogato ovim vitaminom. Kombinujte i žitarice celog zrna sa svežim borovnicama, malinama, brusnicama, ribizlama, jer će vaše telo šest puta više apsorbovati gvožđa nego kada biste žitarice jeli bez ovih voćki.

    Sa zelenim čajem uvek kombinujte limun. Limun čak nekoliko puta povećava dejstvo moćnog antioksidansa katehina. Zeleni čaj treba da kombinujete i sa ribom jer njegovi sastojci sprečavaju da živa iz ribe dospe u krv.

    Crna čokolada i jabuke su superkombinacija. Kvercetin iz jabuke koji ćelije i krvne sudove čuva od razarujućih slobodnih radikala u duetu sa antioksidansima flavonoidima iz crne čokolade neverovatna su kombinacija. Štite od srčanih oboljenja, nastanka tromba, poboljšavaju cirkulaciju. Ako tome još dodate maline, grejp ili crno grožđe, dobićete kombinaciju koja je borac protiv raka.

    Banane i jogurt oporavljaju mišiće, odnosno glukoza i aminokiseline. Mnogi iskusni nutricionisti ovu kombinaciju preporučuju posle rekreacije.

    Jedite zajedno ribu (losos ili tunjevinu) i brokoli. Kombinacija karotenoida i vitamina C iz brokolija u duetu sa omega-3 kiselinama pravi su ’doping’ za mozak i moždane funkcije. I kada se jedu odvojeno, poznato je da povoljno utiču na intelektualne funkcije. Ovaj duet su testirali istraživači i studenti koji su pre ispita jeli brokoli sa ribom, značajno su postigli bolje rezultate.

    Salata sa uljem. Kombinacija zeleniša i paradajza sa, recimo, maslinovim uljem. Ovo i druga ulja (susamovo, grožđano, ulje avokada) mnogostruko jačaju dejstvo antioksidanasa karotenoida iz salate.

    Avokado i paradajz su od nedavno poznata odlična kombinacija. Mononezasićene masti izdvojene iz avokada značajno povećavaju antikancerogeno dejstvo likopena iz paradajza (i drugog crvenog voća i povrća).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE