Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ide Uskrs, a jaje sedam dinara

    Uoči uskršnjih praznika cene jaja u Srbiji odavno nisu bile niže, pa se "zahvaljujući" toploj zimi i niskoj kupovnoj moći, pred najveći hrišćanski praznik jaje može kupiti i za sedam dinara.

    Pre samo dve godine jaja su pred Veliki petak koštala od 15 do 24 dinara. Ove godine, uoči najvećeg hrišćanskog praznika jaje u Srbiji može da se kupi i za sedam dinara.

    Pre dve godine cene su bile ekstremno visoke, ali situacija se polako stabilizovala zahvaljujući ponudi i potražnji, kaže direktor Zajednice živinara Srbije Rade Škorić.

    Niske cene nisu odraz sukoba lobija ili velikog uvoznog kontingenta, već klasična utakmica ko može niže da proda. Narod kupuje sve manje i mnogi će farbati 10 umesto 30 jaja.

    Lažne su infomacije da se jaja kupuju na kartone, jer proizvođači nemaju utisak da će za tri dana biti Veliki petak.
    Ipak, topla zima odigrala je ključnu ulogu u živinarstvu, farmeri nisu mogli da izdrže da čuvaju rashlađena jaja i po 20 dana čekajući da poskupe.

    Farmeri moraju da prodaju jaja budzašto jer treba da dođu do para i plate dobavljačima hrane, fabrikama kartona i ostanima u lancu, objašnjava Škorić. Nikom se ne isplati da lageruje jaja, jer kokošku treba hraniti svaki dan, a jaja moraju biti sveža.

    U Srbiji se godišnje proizvede 1,7 milijardi jaja. Većina se plasira u domaćim prodavnicama, a izveze se samo mali broj u zemljama okruženja. Srbija nije na listi EU, jer samo pet odsto jaja zadovoljava evropske standarde novih kaveza.

    Srbija uvezla 41 milion prerađenih jaja

    Za zamenu svih kaveza Srbiji je potrebno 50 miliona evra. Takođe, još nije završen ni monitoring salmonele. Zemljama u okruženju nisu potrebna naša jaja, jer Makedonija ima veću proizvodnju po stanovniku nego mi, Crna Gora ima malo tržište, a BiH je proizvodila jaja za Hrvatsku, koja je sada u EU.

    Srpska jaja bi mogla da se prerade za industriju, ali fabrike za proizvodnju jajnog praha i tečnog melanža ne rade. Zbog toga je lane uvezen 41 milion prerađenih jaja. Zbog svega toga, prava je enigma šta će se posle Uskrsa dešavati sa farmama jaja, kojih je više od 1.000.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE