Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čemer, jad i svest kao glavni neprijatelji

    U narednih godinu ili dve u Srbiji će svi živeti teško i moraće da trpe dok zemlja ne stane na zdrave noge, poručio lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na sednici Glavnog odbora stranke.

    "Čemer, jad i siromaštvo, sve ono što su nam ostavili oni pre nas i tu svest da sve treba da nam padne sa neba, e mi ćemo se boriti protiv toga".

    Borićemo se za normalnu i uspešnu Srbiju zdrave ekonomije, makar morali da u narednih godinu-dve da trpimo. A najviše će morati da trpe političari, rekao je Vučić obraćajući se članovima GO SNS.

    Kako je rekao, buduća vlada će biti sastavljena od SNS, SVM, a čeka se i pozitivna odlukla SPS, navodeći da je Nova demokratska stranka Borisa Tadića rekla da neće ući u vladu sa SPS i da više sa njima nije ni razgovarao.

    On traži podršku za teške i bolne reforme i poručio da u narednom periodu dobro razumeju koliko su Srbiji potrebne teške reforme, budući da danas imamo problema sa opstankom države.

    Pročitajte i>>>Nikolić: Ako nova Vlada ne uspe, ne znam kako ćemo dalje

    Svakako ću čuti i ovde danas da je to sve demagogija i bezbroj primedbi kako su plate ministara i poslanika male. I nećemo mi tim novcem napuniti budžet, ali hoćemo da pokažemo da kada već idemo u tu bitku, nećemo da samo narod ispašta, kaže Vučić.

    Kaže da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, da mora da zakrpi rupu od 1,4 milijarde evra i da bi, ako bi se ovako nastavilo, za dve godine doživela grčku sudbinu.

    Ukidanje ispraznih putovanja i "kombinacija"

    "Naša orijentacija mora da bude da je Srbija ispred SNS", rekao je Vučić i dodao da više neće biti ni ispraznih putovanja po svetu sa kojih se uz debele dnevnice za Srbiju i njene građane ne donese ništa.

    Ako uspemo da svedemo putovanja da ih bude 10 puta manje, 10 puta će nam biti i manji troškovi, a rezultati neće biti ništa manji. Neće više moći da se na seminarima i putovanjima šeta po belom svetu, a da ovaj gladni narod to plaća, kazao je Vučić.

    "Ukinućemo sve kombinacije i znam da će mnogi biti ljuti, ali neka se ljute koliko hoće. Kombinacija više nema", dodao je on. Ponovio je da ne mogu dnevnice za odlazak u Leposavić ili bilo gde na Kosovu biti 2.500 dinara, jer je to Srbija i tamo funkcioneri treba da idu bez nadoknade.

    Neke političare buduće generacije neće pamtiti, ali ovu vladu će ljudi pamtiti po hrabrosti da se pokrenu reforme, zbog činjenice da u kampanji nismo obećavali med i mleko, zato što ćemo doneti zakone o radu, stečaju, privatizaciji, planiranju i izgradnji i sve drugo što smo obećavali, zato što ćemo javna preduzeća izbaciti iz kontrole ministarstava pa neće biti ničija partijska prćija, rekao je Vučić.

    Nema više blokada puteva!

    Poručio je i da plate više neće moći da se dobijaju iz državne kase za sat ili dva posla na dan, a kao poseban primer istakao je zaposlene u MUP. "Ubijte me, vešajte me na Terazijama, ne dam više narodne pare", kazao je Vučić.

    On je naglasio da ga ne plaše pretnje sindikatima o štrajkovima. Srbija nije krava muzara iz koje može da se naplati sve što je nekome palo napamet. "Neću da uništavam budućnost naše zemlje da bih ispunjavao hirove ili nekoga sklanjao sa ulica. Nema više blokada puteva", istakao je Vučić.

    Nedopustivo je, kako je rekao, da javna preduzeća, kojima je država dala monopolski položaj, posluju sa gubitkom ili skrivaju dobitak od države.

    Zato će, kako je istakao, u javna preduzeća biti uveden profesionalni menadžment, i više se neće dogoditi jedinstveni slučaj u svetu da Lutrija Srbije ili Srbijašume posluju sa gubitkom.

    Kako je moguće da gubite toliki novac?

    Za tri godine uspeli su u Državnoj lutriji da naprave gubitak od 1,5 miliona evra, to je jedinstven slučaj u svetu, na celoj kugli zemaljskoj, kao i Srbijašume. Imate kocku pod svojom kontrolom i imate gubitak, imate šume kao prirodni resurs, i u gubitku ste, kako je to moguće, upitao je Vučić.

    On je rekao i da država na ovaj ili onaj način upumpava 150 miliona evra u Železnice, a da preduzeće posluje s gubitkom te "železicu de facto nemamo".

    Govoreći o poslovanju EPS, Vučić je objasnio da menadžment tog preduzeća tvrdi da ima dobitak od 200 milijardi, ali da, kad im se kaže da taj novac prebace državi, "odgovaraju da nemaju keš".

    Kažete im dajte za sledeću godinu, odgovaraju da za sledeću godinu planiraju gubitke. A šta je bilo od razvojnih projekata, investicija – ništa, naveo je Vučić, dodajući da je slična situacija u svim preduzećima.

    On je upozorio da više neće biti moguća tajna zapošljavanja u javnoj administraciji mimo Vlade Srbije ukoliko postoji odluka da to ne sme da se radi.

    Vučić se osvrnuo i na preglomazne vozne parkove, ogromne troškove za održavanje i gorivo, ističući da će više od polovine državnih službenih automobila završiti u garažama ili biti prodato.

    Kao mere za oporavak srpske ekonomije Vučić je naveo i najagresivnije stimulativne pakete za privrednike, kao i stimulativne mere za zapošljavanje onih koji sada rade na crno, kao i stimulativne pakete za banke.

    Kako je objasnio država bi subvencionisala kredite kod banaka, sa četiri do pet odsto, koji bi se koristili za nove investicije i zapošljavanje. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE