Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nezakonita trgovina strujom

    Savet za borbu protiv korupcije utvrdio je velike razlike u količinama električne energije koju je Elektroprivreda Srbije uvezla i izvezla od 2010. do 2012. godine, kao i da je zbog velikih razlika u ceni uvezene i izvezene struje EPS ostvario za oko 30 miliona evra manje prihode.

    Analizom dobijenih podataka od EPS, Elektromreže Srbije i Uprave carina, uočene su velike razlike u količinama električne energije koju je uvezao i izvezao EPS u periodu od 2010. do 2012, iako bi ovi podaci, shodno Instrukciji Ministarstva finansija od 6. avgusta 2009. trebalo da budu istovetni, saopštio je Savet.

    Kako je precizirano, prema podacima EPS, uvoz struje je bio 35.245 megavat-časova ( MWh), izvoz 35.140 MWh, dok prema podacima EMS uvoz iznosi 527.584 MWh, a izvoz 3.668.887 MWh. Podaci Uprave carina, pak govore da je uvoz bio 2.994.539 MWh, izvoz 3.887.804 MWh.

    Pored višestrukih neslaganja u količinama, Savet je uočio i velike razlike između cene uvezene i izvezene električne energije, pa je EPS zbog razlika u ceni u periodu od 2010. do 2012. godine ostvarila manje prihode za oko 30 miliona evra.

    U istom periodu prema podacima Uprave carine drugi licencirani trgovci električnom energijom ostvarili su dobit, navedeno je u saopštenju.

    Savet objašnjava da je primio predstavku građana u kojoj se ukazuje na nezakonitosti u trgovini električnom energijom na tržištu Srbije, te da je radi analize prikupio podatke od svih relevantnih institucija.

    Među tim institucijama su Agencija za energetiku, JP Elektromreža Srbije, JP Elektroprivreda Srbije, Uprava carine i Poreska uprava.

    Podatke od navedenih institucija Savet je dobio za sve licencirane trgovce, među kojima je i JP Elektroprivreda Srbije i o tome sačinio Izveštaj koji je prosledio Vladi Srbije 3. aprila, i drugim nadležnim institucijama, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE