Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Struji` nova afera: EPS demantuje izveštaj Saveta

    Elektroprivreda Srbije demantovala je navode Saveta za borbu protiv korupcije da je EPS imao gubitke od 30 miliona evra zbog razlike u ceni struje, kao i da je omogućio da licencirani trgovci zarade gotovo 49,5 miliona evra.

    Podaci koje je Savet za borbu protiv korupcije dobio od EPS apsolutno su tačni, što tvrdimo i posle naknadno sprovedene provere tih podataka, poručili su iz EPS.

    U EPS tvrde da su razlike u podacima o količinama električne energije nastale usled netačnog tumačenja podataka koje su dostavili EPS, Elektromreža Srbije i Uprava carina, jer se ti podaci ne odnose na iste pojmove, zbog čega su i brojke o izvozu i uvozu sasvim različite.

    Direktnim poređenjem ovih brojki nije moguće uraditi tačnu analizu i zato izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije nije tačan, zaključuje EPS u saopštenju.

    Savet za borbu protiv korupcije objavio je da je utvrdio velike razlike u količinama električne energije koju je EPS uvezao i izvezao od 2010. do 2012. godine, kao i da je zbog velikih razlika u ceni uvezene i izvezene struje u tom periodu EPS ostvario manje prihode za oko 30 miliona evra.

    Osim te konstatacije, Savet je naveo i da je razlika u ceni električne energije, kojom je EPS trgovao u istom periodu, licenciranim trgovcima na tržištu Srbije omogućila prihod od 49.436.019,80 evra.

    Cena se formira na tržištu na osnovu ponude i potražnje i tokom grejne sezone cena je znatno veća nego van grejne sezone, a zbog ovih okolnosti, kako je ukazano, EPS je doveden u poziciju da mora da kupuje struju kada je energija skuplja na tržištu, a da je prodaje kada je jeftnija.

    EPS je kupovao električnu energiju na tržištu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a što je potvrđeno prilikom kontrole Državne revizorske institucije za 2011. i 2012. godinu.

    Stav da je EPS ostvario manje prihode za oko 30 miliona evra zbog razlike u ceni nije relevantan niti precizan, jer razlika u ceni nije ostvarena pri kupovini i prodaji u istim tržišnim periodima, tvrde u EPS.

    U saopštenju se takođe tvrdi da stav Saveta, da je razlika u ceni kojom je EPS trgovao omogućila licenciranim trgovcima prihod od 49 miliona evra, "nije tačan, jer nije im EPS omogućio razliku u ceni, već tržište".

    Činjenica je da su trgovci prodavali EPS kada je imao manjkove i kada je cena bila veća, a kupovali od EPS kada je imao viškove kada je cena na tržištu manja, prezirano je u saopštenju.

    Finasijski gubitak za period od 2010. do 2012. godine, po obrazloženju EPS je nastao zbog činjenice da proizvodni sektor EPS ne može da odgovori potrebama za električnom energijom u Srbiji tokom grejne sezone, a ne zbog poslovnih odluka za kupovinu i prodaju energije, ponovili su u tom javnom preduzeću.

    EPS ukazuje da je tvrdnja Saveta da se podaci ne slažu posledica toga što podaci EMS sadrže pored podataka o prekograničnom uvozu i izvozu i podatke o količinama koje je JP EPS uvezao i izvezao po dugoročnim ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji sa elektroprivredama Crne Gore i Republike Srpske koji nisu komercijalnog, već tehničkog karaktera.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE