Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako pronaći smisao života: Prijateljski savet kultnog pisca

    Hunter S. Thompson (1937-2005) je bio američki novinar i pisac. Srpskoj javnosti je poznat kao autor kultnih knjiga ’Paranoja u Las Vegasu’ i ’Dnevnik ruma’, na osnovu kojih su nastali istoimeni filmovi sa Johnny Deppom oba puta u glavnoj ulozi. Otac je gonzo novinarstva, koje podrazumeva da se autor uključuje u istraživačku priču koju pokriva i sam postaje jedan od njenih junaka.

    Bogata životna iskustva protkao je kroz svoje knjige, njegovi junaci uvek predstavljaju verziju njega samog. Sa godinama je ta granica između fiktivnog junaka i autora postala sve manje uočljiva. Bio je inteligentan, uporan i svojeglav.

    U zbirci pisama ’Letters of Note: An Eclectic Collection of Correspondence Deserving of a Wider Audience’ koju je sastavio Shaun Usher, nalazi se i pismo tada dvadesetogodišnjeg Thompsona svome prijatelju. Ovo pismo otkriva njegovu filozofiju života kojoj je ostao dosledan do samog kraja. U pokušaju da da savet svome prijatelju, i odgovori na pitanje kako da doneti ispravnu odluku, Thompson, u svojim tako ranim godinama, zapravo piše esej o smislu života.

    Ovo je deo pisma:

    „Dati savet nekome ko traži odgovor na pitanje šta da radi sa svojim životom, je skoro egoistično. Pretpostaviti šta je ispravan i krajnji cilj za nekoga, upreti drhtavim prstom u dobrom pravcu, je nešto, na šta bi samo budala pristala…Da li je ljudskog duha dostojnije trpeti praćke i strele sudbine nasilne, ili oružje dići na more muka…

    I zaista, to jeste pravo pitanje. Da li plutati ili plivati ka cilju? To je odluka koju svi moramo doneti, svesno ili ne, u jednom trenutku našeg života. A tako malo ljudi to razume! Pomisli na svaku odluku koju si ikada doneo, a da je uticala na tvoju budućnost. Možda ja grešim, ali zar svaka nije bila izbor, koliko god indirektan, između dve stvari, plutanja i plivanja.

    Odgovor, a u isto vreme i tragedija života, je što se uvek trudimo da razumemo cilj, a nikada čoveka. Pronađemo cilj koji od nas zahteva određene stvari, i mi ih uradimo. Prilagođavamo se zahtevima koncepta koji ne može biti ispravan. Kada si bio mali, recimo da si hteo da budeš vatrogasac. Danas, sa sigurnošću mogu da kažem, više to ne želiš. Zašto? Zato što se tvoja perspektiva promenila. Nije se promenio vatrogasac, nego ti.

    Svaki čovek je skup svojih reakcija na različita iskustva. Kako iskustva postaju brojnija i različitija, ti postaješ drugačiji čovek.

    Bilo bi budalasto, zar ne, da svoje živote prilagođavamo zahtevima ciljeva, koji nam ionako svaki dan drugačije izgledaju?

    U najmanju ruku, nije mudro tražiti smisao u opipljivim ciljevima. Mi ne težimo da budemo vatrogasac, niti težimo da budemo bankar, ni policajac, ni doktor. Mi težimo da budemo MI.

    Nemoj da me pogrešno razumeš. Ne mislim da ne možemo biti vatrogasci, bankari ili doktori – već da moramo cilj prilagoditi nama, pre nego da sebe prilagođavamo cilju. U svakom čoveku su se udružili geni i sredina kako bi proizveli biće određenih sposobnosti i želja – uključujući i duboko uklesanu potrebu za smislenim životom. Čovek mora da bude nešto, on mora da ima neku važnost.

    Kako ja to vidim, formula izgleda ovako: Čovek mora da izabere put koji će dozvoliti da njegove sposobnosti rade na zadovoljenju njegovih želja…Drugim rečima, takva osoba nije posvetila svoj život unapred određenom cilju, već je izabrala način života za koji zna da će joj doneti zadovoljstvo.

    Za osobu koja odugovlači sa donošenjem odluke, okolnosti će same napraviti izbor. Odluči kako želiš da živiš, a onda vidi šta možeš da radiš

    Ne znam da li je vredno napustiti ono što imaš, u potrazi za nečim boljim. Niko ne može da donese tu odluku osim tebe.

    Ne pokušavam da te pošaljem u potragu za Valhalom (sveto mesto prema Skandinavskoj mitologiji), već samo želim da ti stavim do znanja da nije neophodno da prihvatiš izbore koji su ti dodeljeni u životu. Niko ne mora da radi nešto što ne želi do kraja života.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE