Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin gubi strpljenje sa ukrajinskim dugom

    Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi prelazak Ukrajine na avansno plaćanje ruskog gasa mogao da izazove probleme u isporuci gasa Evropi.

    Mi smo spremni da se još strpimo, trpećemo mesec dana. Ako ovog meseca Ukrajina ne bude ništa platila, mi, u skladu sa sporazumom prelazimo na avansno plaćanje, rekao je Putin.

    Prema njegovim rečima, to znači da će Ukrajina morati da plaća za gas mesec unapred, a da će joj Rusija isporučiti onoliko gasa koliko plati.

    To je veoma teško. Može dovesti do problema u tranzitu našeg gasa evropskim potrošačima. Upravo zato pokazujemo takvu kooperativnost.

    Sačekaćemo još mesec, rekao je Putin u svom 12. po redu godišnjem razgovoru sa građanima koje prenose državni mediji.

    Barosso: Ne zavrćite slavinu

    Istovremeno, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso uputio je snažan apel da se snabdevanje evropskih zemalja ruskim gasom nastavi.

    Barosso, koga su članice EU ovlastile da u njihovo ime odgovori Putinu, naglasio je da je Brisel spreman da razgovara sa Rusijom i Ukrajinom o svim problemima u vezi sa snabdevanjem gasom i podsetio Putina da je EU u dogovoru sa MMF već obezbedila značajna sredstva za Ukrajinu.

    Barosso je sem toga naglasio da ukrajinski dug Gazpromu ne sme biti povod da ruski gasni gigant obustavi isporuku gasa članicama EU sa kojima ima bilateralne ugovore.

    Upućujemo vam snažan apel da se uzdržite od mere zavrtanja gasnih slavina, koja bi dovela u sumnju vašu želju da vas vide kao pouzdanog snabdevača Evrope, napisao je Putinu predsednik EK.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE