Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južni tok će se graditi

    Događanja između Rusije i Ukrajine u prvi plan je stavilo projekat “Južni tok”, odnosno eventualno odlaganje izgradnje ovog gasovoda.

    O toj mogućnosti govori već neko vreme zbog neusklađenosti “Južnog toka” s propisima koji važe u Evropskoj uniji. Ipak, poslednjih nekoliko dana više puta je ukazano da izgradnja “Južnog toka” nije ugrožena. Naime, predsednik Rusije Vladimir Putin, nedavno je rekao da je Rusija, kako bi garantovala tranzit gasa u Evropu bez prekida izgradila gasovod “Severni tok”, a da počinje i izgradnju “Južnog toka”. Da će izgradnja “Južnog toka”, čija će trasa prolaziti kroz Srbiju, biti nastavljena, rekao je i generalni direktor ”Gazprom proizvodnje” u Novom Urengoju Sergej Mazanov, a bugarski ministar ekonomije i eneretike Dragomir Stojnev rekao je da će se Bugarska boriti za realizaciju gasovoda “Južni tok”, koji bi ovoj zemlji trebalo da obezbedi sigurnost snabdevanja gasom, velike investicije i nova radna mesta.

    Izgradnja magistralnog gasovoda “Južni tok”  za Srbiju je i te kako važna i to iz mnogo razloga. Ipak, slobodno se može reći da je prolazak  ovog gasovoda kroz Srbiju najznačajniji s aspekta obezbeđenja  drugog pravca snabdevanja ovim energentom. Naime, Srbija oko 90 odsto potrebnih količina gasa uvozi iz Rusije, a ovaj energent u našu zemlju stiže isključivo iz jednog pravca – preko Mađarske, do koje stiže iz Ukrajine. Dakle, postojanje još jednog pravca snabdevanja gasom, što bi trebalo da se obezbedi izgradnjom gasovoda “Južnog toka”, uz niz pozitivnih efekata među kojima je i to da bi Srbija postala jedna od tranzitnih zemalja za snabdevanje Evrope gasom iz Rusije, pozitivno bi uticalo na stabilnost snabdevanja domaćeg tržišta i našu zemlju učinilo manje zavisnom od bilo kakvih poremećaja do kojih može doći (i povremeno dolazi) na tržištu.

    Kada je prirodni gas u pitanju, građanima Srbije veoma je dobro poznato šta znači poremećaj u snabdevanju jer je pre nekoliko godina, zbog tadašnjeg spora između Rusije i Srbije, isporuka gasa ka Evropi, preko Ukrajine, potpuno prestala. To se desilo usred zime i Srbija je i bukvalno ostala bez gasa, ali je srećom, kratko trajalo jer je relativno brzo nastavljena isporuka gasa iz Rusije. Ipak, pre toga je gas potreban potrošačima u Srbiji kupljen tamo gde ga je bilo i po ceni po kojoj se mogao naći, što je omogućilo da se prazne cevi napune dok nije bilo uspostavljeno uobičajeno snabdevanje ruskim gasom.

    Jasno je da je ta  situacija mogla biti izbegnuta da je postojao drugi pravac snabdevanja, što su mnoge druge evropske države odavno obezbedile, ali nije, a nema ga ni sada. Ipak, napravljeno je mnogo koraka zahvaljujući kojima bi se slične situacije izbegle, jer postoji podzemno skladište u Bantaskom Dvoru, zahavaljujući kojem Srbija raspolaže količinama gasa dovoljnim za oko dva meseca, a krajem prošle godine u Srbiji su započeli radovi na izgradnji gasovoda “Južni tok”. 

    Gazprom pouzdani snabdevač

    Početkom ove nedelje predsednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler i evropski komesar za energetiku Ginter Otinger razgovarali su o isporuci ruskog gasa Evropi. Tom prilikom je naglašeno da je Gazprom pouzdani snabdevač evropskog tržišta gasom i da namerava da tako bude i u budućnosti.  

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE