Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Industrija Vojvodine u porastu, ali standard miruje

    Prema analizi privrednih pokazatelja i parametara u Vojvodini za 2013. godinu, industrijska proizvodnja u pokrajini je zabeležila rast od 3,9 odsto, dok je bruto društveni prihod imao stopu niskog rasta.

    Što se tiče izvoza, Vojvodina je u 2013. godini imala rast od 13,7 odsto, dok je u Srbiji taj rast dostigao cifru od 30 odsto, saopšteno je nakon sednice Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta.

    Savet je u analizi izložio i podatak da je tokom 2013. godine u Vojvodini zabeležen pad kupovne moći građana i prometa robe na malo od 5,5 odsto, a u Srbiji 5,1 odsto.

    Dodaje se da je prošle godine nominalnu zaradu u Vojvodini pratio blagi porast, te da je stagnacija zabeležena kod realnih zarada.

    Savet je analizirao i stanje u prva dva meseca 2014. godine, tokom kojih je evidentiran porast industrijske proizvodnje u celoj zemlji.

    Prema analizi za 2014. godinu, izvoz u Vojvodini povećan je za oko 22 odsto, u odnosu na ukupan porast u Srbiji od 18,2 odsto, ali podaci i dalje pokazuju stagnaciju u prometu robe na malo i pad zarada u Vojvodini.

    Navodi se da je početak 2014. pokazao da Vojvodina u ukupnom izvozu Srbije uzima učešće od 33 odsto, a u uvozu 30 odsto.

    Stopa nezaposlenosti u analizi je izložena na osnovu nove metode anketnog istraživanja, po kojem je nezaposlenost u Srbiji 20 odsto, a u Vojvodini čak 23 odsto.

    Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da su podaci o zaposlenosti iskazani novom metodom pa ih treba pažljivo analizirati, jer odstupaju od Nacionalne službe za zapošljavanje i dodao da je "poznato je da je Vojvodina prošle godine smanjila broj nezaposlenih".

    Vasin je istakao da su analize Privredne komore Vojvodine, koja je sprovela analizu, pokazale da je Vojvodina drugi region u Srbiji po prosečnim zaradama, gde je 24 odsto uposleno u javnom sektoru, za razliku od prvoplasiranog Beograda, gde je to 66 odsto ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE