Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koji svetski grad će dobiti pet miliona evra od Bloomberga?

    U takmičenju u gradskim inovacijama, koje sponzoriše bivši gradonačelnik Njujorka Michael Bloomberg, proglašen je 21 grad koji će učestvovati u finalu takmičenja.

    Gradovi finalisti su Amsterdam, Atina, Barselona, Bolonja, Bristol,Brno, Hag, Kardif (Vels), Firenca, Gdanjsk, Krklis (Engleska), Krakov, Lisabon, London, Madrid, Šerbek (Belgija), Sofija, Stara Zagora (Bugarska), Stokholm, Varšava i Jork (Engleska).

    Kako je navedeno u saopštenju Bloomberg fondacije, od gradova koji se takmiče zatraženo je da urade projekat koji bi doprineo rešavanju većeg društvenog ili ekonomskog problema ili bi gradsku vlast učinio efikasnijom, na šta su gradovi odgovorili "smelim i kreativnim idejama".

    Nakon što finalisti takmičenja budu usavršili svoje predložene projekte, pobednici će biti proglašeni tokom jeseni. Glavna nagrada od pet miliona evra otići će jednom gradu, a još četiri grada dobiće po milion evra.

    Ukupan nagradni fond iznosi devet miliona evra, pri čemu je vrednost pobedničke nagrade pet miliona evra, a biće dodeljene još četiri nagrade vredne po milion evra.

    Takmičenje je organizovano po modelu po kom je organizacija Bloomberg Philantrophies isto takmičenje prošle godine održala u SAD.

    U skladu s tim, evropsko takmičenje bilo je otvoreno za gradove sa 100.000 ili više stanovnika, a na takmičenje se prijavilo 155 gradova.

    Medju projektima sa kojima gradovi konkurišu su projekat grada Amsterdama o kreiranju internet video igre koja će pomoći mladima da se angažuju u pronalaženju posla širom Evrope.

    Medju konkurentima su i projekat belgijskog grada Šerbeka posvećen mapiranju geotermalnih izvora čijom bi upotrebom domaćinstva mogla da uštede energiju, kao i projekat poljskog grada Gdanjska koji predvidja da zvaničnici raspravljaju o idejama koje upućuju gradjani.

    Varšava, London i Madrid u svojim projektima bavili su se tehnološkim potencijalima za poboljšanje života njihovih gradjana, dok se Barselona bavi projektom čiji je cilj smanjivanje usamljenosti starih ljudi.

    Projekat grada Sofije odnosi se na rasporedjivanje i angažman mobilnih grupa umetnika na nedovolno iskorišćenim prostorima, dok se engleski grad Krklis bavi stimulisanjem gradjana da udružuju resurse, što se odnosi na automobile, neiskorišćeni prostor i neiskorišćeno znanje.

    Grad Kardif u Velsu teži da pomogne gradjanima da postanu produktivniji, Hag predlaže da gradjani odlučuju na koji način će biti trošen deo novca prikupljenog od poreza, dok Stokholm želi da navede ljude da proizvode biougalj – organski materijal sličan uglju koji, izmedju ostalog, može poboljšati kvalitet zemljišta i vode.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE