Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bankari za promenu sistema osiguranja depozita

    Odbor za bankarstvo Privredne komore Srbije usvojio je inicijativu za izmenu obračuna i plaćanja premije osiguranja depozita.

    Predloženo je uvođenje diferencirane stope premije kroz izmene Zakona o osiguranju depozita tako što bi Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita mogao utvrditi različite stope za obračune redovne premije u zavisnosti od stepena rizičnosti poslovanja pojedinih banaka.

    Sekretar ovog odbora Branislava Žunić rekla je da postojeći sistem sa linearnom premijom za sve banke nije usaglašen sa osnovnim principom osiguranja, a to je da se visina premije određuje prema verovatnoći nastanka osiguranog slučaja.

    "Upravo je to motiv da preispitamo da li Srbija kao i neke zemlje u okruženju treba da u zakonu uvede i bližu odredbu o mogućnosti uvođenja različitih stopa premija po bankama uvažavajući rizik poslovanja tih banaka", navela je ona na sednici odbora u PKS.

    Ona je podsetila da su do sada banke plaćale redovnu tromesečnu premiju osiguranja fizičkih i pravnih lica, koja prema aktuelnoj stopi iznosi 0,1 odsto na osnovicu koja se obračunava na prosečno stanje depozita osiguranih u banci u prethodnom kvartalu.

    Međutim, u 2014. i 2015. godini prema odlukama Agencije za osiguranje depozita banke će biti u obavezi da plaćaju i vanrednu premiju po stopi od 0,05 odsto na istu osnovicu.

    Na osnovu tih odluka u prvom kvartalu banke su obračunale i platile 11,5 miliona evra za redovnu premiju osiguranja i 5,7 miliona evra za vanrednu premiju, objasnila je ona.

    Prema rečima pomoćnika ministra finansija Zlatka Milikića, ova inicijativa je dobrodošla, ali može da utiče na distorziju tržišta, jer će banke početi da se razlikuju međusobno, pogotovo ako ta informacija koliko ko plaća premiju dođe do javnosti.

    Naime, niža premija bi ukazivala na sigurniju banku, a viša premija na nesigurniju banku, rekao je Milikić, dok ni Marija Ranđelović iz NBS, imajući u vidu trenutno stanje, nije sigurna da je ovo najbolje rešenje.

    Pomoćnik direktora Agencije za osiguranje depozita Lidija Perović, rekla je da je Agencija veoma oprezna sa primenom difrenciranih premija, ali da je otvorena za saradnju sa bankama u pronalaženju zajedničkog rešenja.

    "Po procentima koje mi imamo, preko 60 odsto sistema osiguranja depozita u svetu ne koristi diferenciranu premiju", rekla je ona.

    Perović je dodala da i sada postoji razvijena metodologija merenja rizika koja ne podrazumeva diferenciranu stopu, jer se svake godine predlaže visina premije u skladu sa zakonom ceneći i mereći princip svake pojedinačne banke i banakrskog sistema u celini.

    Na današnjoj sednici je usvojena i inicijativa za izmenu Zakona o hipoteci sa ciljem, kako je rekla Žunić, da se urede neki odnosi između vansudske naplate hiopoteke i sudskog izvršnog postupka. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE