Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sumnjivo 40 odsto pesticida

    U Srbiji je registrovano oko 800 sredstava za zaštitu bilja, od čega je oko 40 odsto rizično po zdravlje ljudi, ocenilo je Udruženje proizvođača sredstava za zaštitu bilja (SECPA).

    Novi Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, usklađen po standardima Evropske unije, donet je 2009, sa predviđenim periodom prilagođavanja do kraja 2013. Međutim on se, kako je navedeno, ne primenjuje ni danas.

    Naime, prema tvrdnjama SECPA, u Srbiji je registrovano oko 800 sredstava za zaštitu bilja, od čega je oko 40 odsto registrovano po zakonu iz 1998. na osnovu minimuma dokumentacije.

    Predstavnici udruženja SECPA, istakli su da se bez dovoljne dokumentacije za plasiranje sredstava za zaštitu bilja, na tržištu mogu naći proizvodi koji su štetni pa zdravlje, jer svako sredstvo sadrži i poznate i nepoznate "nečistoće".

    Predstavnici SECPA su apelovali na predstavnike Vlade, da se u Srbiji zabrani prodaja i korišćenje onih sredstava za zaštitu bilja, koji su zabranjeni i u EU, kako bi hrana bila bezbedna, kao i da se pooštre kriterijumi pri registraciji.

    Na insistiranje novinara, da se navedu proizvođači u Srbiji koji su registrovani na osnovu nepotpune dokumenatcije, predstavnici Udruženja SECPA nisu hteli da navode te podatke.

    Udruženje SECPA okuplja vodeće svetske kompanije u oblasti sredstava za zaštitu bilja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE