Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zabrana ruskog gasa sa domino efektom

    Zabrana uvoza ruskog gasa u Evropsku uniju izazvala bi značajne poremećaje u evropskoj ekonomiji i industriji, ocenjuje bonitetna agencija Fitch.

    Neposredno po uvođenju takve zabrane, region bi trpeo zbog nestašice gasa, visokih cena zbog ograničene sposobnost EU da smanji tražnju i da obezbedi alternativne izvore zaliha i transport gasa do najpogođenijih zemalja, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu Fitcha.

    Skok cena gasa nakon zabrane bi verovatno imao domino efekat na cene struje, uglja i nafte.

    Industrija bi podnela najveće posledice nestašice snabdevanja, pošto bi potrebe stanovništva imale prioritet, piše u analizi. Dugotrajna zabrana uvoza ruskog gasa je, prema Fitchu, malo verovatan scenario, s velikim posledicama.

    Navodeći da Evropa uvozi iz Rusije oko 27 odsto svoje potrošnje gasa, a imajući u vidu visok ceh koji bi sve strane "platile" zbog zabrane, Fitch ocenjuje da bi samo ozbiljno pogoršanje krize u Ukrajini moglo da utiče da se tako nešto desi.
    Privremeni prekid isporuka gasa preko Ukrajine je verovatniji scenario za koji je Evropa bolje pripremljena, s obzirom na to da ima visoke rezerve gasa, a tu je i nedavno otvoreni novi gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku, konstatuje Fitch.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE