Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosveta ni da čuje o smanjenju plata

    Prosvetni radnici neće prihvatiti moguće smanjenje plata od deset odsto i ako se to dogodi, mogli bi da odgovore štrajkom.

    Predstavnici četiri reprezentativna sindikata u školstvu formirali su radnu grupu koja će od budućih ministara zatražiti da spreče dalje siromašenje prosvetnih radnika.

    Članstvu smo dali rok do kraja meseca da se izjasni o modelu budućeg protesta, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijevića.

    Pred nama su tri mogućnosti, štrajk od 30 minuta, veliki frontalni štrajk ili jednodnevni, ali veoma česti štrajkovi, kako bismo javnosti ukazali u kakvom se problemu nalazimo.

    Prema rečima predsednika Sindikata obrazovanja Srbije Branislava Pavlovića, smanjenje plate se neće dozvoliti bez pregovora sa sindikatima.

    On je dodao da bi, ako buduća vlada Srbije zarade umanji u školstvu, prosečna plata nastavnika sa 43.000 bila smanjena na 39.000 dinara, koliko su primali pre pet godina.

    Aleksandar Vučić najavio je da Zakon o zaradama u javnom sektoru treba do 1. jula da bude usvojen u Skupštini. Prema našem mišljenju, to je apsolutno nemoguće, ali ako se bude radilo na tom zakonu u narednom periodu, tražimo da predstavnici sindikata učestvuju u tom poslu, rekao je Pavlović.

    Sa ovim merama smešno deluje i Strategija razvoja obrazovanja do 2020. godine, prema kojoj izdvajanje za prosvetu treba da bude povećano na šest odsto BDP. Ovim smanjenjem zarada, ono će zapravo da „padne“ na 3,3 procenta BDP, tvrdi Pavlović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE