Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osnovana Švajcarsko-srpska privredna komora

    Srbija je u poslednjih 10 godina pet puta povećala izvoz u Švajcarsku, a osnivanje Švajcarsko-srpske privredne komore doprineće daljem razvoju ekonomske saradnje dve zemlje, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

    Sertić je, na skupu u PKS povodom osnivanja te komore, rekao da je pokrivenost uvoza izvozom sa 11 procenata povećana na gotovo 50 odsto u desetogodišnjem periodu.

    Srbija je 2013. izvezla u Švajcarsku robu vrednu više od 104 miliona dolara, a uvoz je "vredeo" 212 miliona. Najviše je izvezeno električne energije, bakra, delova nameštaja, malina i guma za automobile, a uvezeno lekova, plastike, lepkova i dijagnostičkih reagensa.

    švajacarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner srpske privrede u okviru EFTA regiona, jer robna razmena dve zemlje učestvuje u ukupnoj robnoj razmeni sa tom ekonomskom grupacijom više od 85 odsto.

    Jedan od osnivača švajcarsko-srpske privredne komore, regionalni direktor kompanije Nestle adriatic Ansgar Bornemann, rekao je da će to udruženje privrednika pružiti podršku održivnom razvoju Srbije i biti glas privrednika.

    Uloga Komore je da pruži sve potrebne podatke kompanijama iz Švajcarske koje žele da posluju u Srbiji i srpskim kompanijama koje planiraju da šire poslovanje u Švajcarskoj, istakao je Bornemann.

    Prema rečima potpedsednika Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića, Srbija je bitna za švajcarske kompanije.

    Švajcarska privreda računa na srpske kompanije kao na partnere, rekao je Vesović i istakao da će PKS pružiti podršku u daljem radu Švajcarsko-srpske privredne komore.

    Komora je registrovana u martu 2014, a prvi sastanak će održati u junu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE