Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je Dušan Vujović, čovek koji će voditi srpsku privredu?

    Ime koje se najčešće pominje u današnjim vestima, a kada je u pitanju sastav nove Vlade Srbije, je Dušan Vujović koji bi mogao da preuzme sektor privrede.

    Ne toliko poznat široj javnosti, Vujović na jedno od mesta u budućoj vladi dolazi kao međunarodno priznati stručnjak, a pored njega sa sličnim ’pedigreom’ najavljuje se i bivša guvernerka Kori Udovički koja će navodno reformisati javni sektor.

    Dušan Vujović je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA, Univerzitet Singidunum, Beograd) i pridruženi član Instituta za strategiju i konkurentnost na Harvard poslovnoj školi, SAD.

    On je takođe konsultant Svetske banke u oblasti “istraživanja i razvoja” za inovacije, makroekonomske politike, fiskalne reforme i reforme sistema upravljanja, istraživač CASE Institute iz Varšave i konsultant USAID-a u oblasti fiskalne i budžetske reforme.

    Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdoktorske studije je obavio na University of California at Berkeley.

    Tokom proteklih decenija Vujović je rukovodio nizom važnih programa u Svetskoj banci, uključujući operativni program za Ukrajinu i viši program obuke u JointVienna Institute, bio vodeći ekonomista u regionu Centralne i Istočne Evrope i u Nezavisnoj grupi za evaluaciju programa banke. Autor je ili koautor niza domaćih i međunarodnih publikacija u oblasti makroekonomske politike, razvoja, institucionalnih reformi i pitanja tranzicije.

    Angažman u izvršnoj vlasti je novina za njegovu karijeru, ali ne i prva ponuda da bude “važna karika”, naime pre dve godine kada je smenjen guverner NBS Dejan Šoškić Vujović je bio najozbiljniji kandidat za prvog čoveka centralne banke.

    Svoja zapažanja o trenutnoj ekonomskoj situaciji dao je i na martovskom Kopaonik biznis forumu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE