Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski Južni tok na proveri

    Sekretarijat Energetske zajednice Evropske unije zatražio je od Saveta EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji gasovoda Južni tok, koji je Srbija zaključila sa Gazpromom.

    Sekretarijat se na ovu meru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahteve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija Srbijagas i Jugorosgas, koje su nosioci posla na deonici Južnog toka kroz Srbiju.

    Prema mišljenju EZ, ugovori koje je Srbija sklopila sa Gazpromom krše takozvano "pravilo nevezivanja" koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa.

    Stoga je Sekretarijat, nakon što je Beograd ignorisao njihove primedbe, zatražio mišljenje od Ministarskog saveta EU, dodaje se u saopštenju.

    Ukoliko proceni da je Srbija u prekršaju, Savet može da donese političku odluku o daljim koracima u vezi sa ovim problemom.

    Evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je Gazprom sklopio sa nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.

    Ova tema trebalo je da bude na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE