Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučićev ekspoze: Nova Vlada mora da `pomera planine`

    Mandatar Aleksandar Vučić rekao je da su tri ključna zadatka nove vlade reforma funkcionisanja ekonomije, razvoj privatnog sektora i konsolidacija budžeta, a pored ekonomije je i ključna promena mentaliteta.

    Vučić je na posebnoj sednici Skupštine na kojoj je predložio ministre u novoj vladi, tokom tročasovnog izlaganja govorio i o tome da će prioritet vlade biti obrazovanje, o reformi zdravstva i sudstva, o penzijama i platama, slobodi govora, ali i prodaji Telekoma, putevima i "Beogradu na vodi"…

    Vučić je izložio više konkretnih datuma i ciljeva, a u poruci budućim ministrima je rekao i da će rezultati biti mereni na svakih šest meseci. On je najavio tri faze reformi – prvu koja se odnosi na fiskalnu konsolidaciju (do polovine godine), drugu za rešavanje finansijske nediscipline (do kraja godine) i treću za strukturne reforme i zaustavljanje rasta javnog duga (od 2015. do 2017. godine).

    Vučić je na početku izlaganja rekao da će od svake predložene mere zavisiti životi naše dece, kao i da se prilikom sastavljanja vlade rukovodio isključivo državnim, a ne partijskim interesima.

    Naveo je i da nova vlada želi rezultat za Srbiju, a ne vlast i moć, a istakao je i da je sada potrebno "uzeti i lopatu i čekić i olovku u ruke". "Program nove vlade biće smeo, neće sadržati mnogo obećanja, niti će biti lako dostižan", rekao je Vučić i naveo da se u prethodnim godinama trošilo ono što nismo zaradili.

    Mandatar je ponovio da će sportski klubovi biti privatizovani i dodao da će država poreskim olakšicama pomoći kompanijama koje žele da ulažu u sport i kulturu.

    Ekspoze predstavlja ne samo pravce, već temeljan, celovit i odgovoran plan rada nove vlade. Jedan od najvećih preduslova za oporavak Srbije jeste promena načina razmišljanja. Dosad smo važili za narod koji je znao protiv čega je, ali nije znao za šta je. Nedostaje nam discipline, izgubili smo veru, rekao je Vučić.

    On je rekao da se u Srbiji jake srednje klase, zemlji jednakih šansi za sve moraju promeniti odnos prema radu, jer "Srbija kakvu želimo, nije jednaka stvarnosti u kojoj živimo".

    Potrebno je da prestanemo da od Srbije samo tražimo, ali nije dovoljan samo ekonomski oporavak, ako ga ne prate kulturni, socijalni i oporavak celog društva, rekao je Vučić.

    Deca moraju da nauče da se sve postiže radom, da znaju da uče za budućnost, a ne za ocenu. Znanje je najveći kapital, a mladi treba da prepoznaju da će ih država podržati ako pokažu inicijativu, rekao je Vučić.

    On je naveo i da će nova vlada imati zadatke da rešava probleme koji su nastali u prethodnom periodu, odnosno da sanira posledice "činjenja ili nečinjenja u dužem periodu vremena". Nova vlada se hvata u koštac sa tim problemima iako "nije ni luk jela, ni luk mirisala".

    Najavljene mere:

    – fiskalna konsolidacija

    – rebalans budžeta do kraja juna

    – smanjenje plata u javnom sektoru za 10 odsto

    – ukidanje solidarnog poreza

    – na kraju 2016. plate u javnom sektoru na višem nivou od sadašnjeg

    – deficit na nivou od tri do četiri odsto do kraja 2017.

    – potpuna profesionalizacija u javnim preduzećima

    – privatizacija većine kompanija u državnom vlasništvu

    – smanjenje troškova za službena vozila, reprezentacije, dnevnice

    – smanjenje podsticaja za sportske klubove

    – borba protiv sive ekonomije

    – bolji poreski obuhvat

    – građevinske dozvole za 60 dana

    – kancelarija za brze odgovore

    Vučić je rekao da ekonomski program ima tri ključna zadatka, koji će poslužiti da se potpuno promeni ekonomski ambijent u Srbiji. Vlada će ekonomske probleme rašavati u tri faze, gde će prva i druga faza trajati do polovine, odnosno do kraja ove godine, dok će treća faza trajati do 2017. najavio je mandatar.

    "Prvi zadatak je puno reformisanje načina na koji funkcioniše srpska ekonomija. Biće doneti novi temeljni zakoni koji će stvoriti pravo tržišno okruženje i pomoći da se dodatno uništi korupcija. Reformski paket zakona biće dat parlamentu u prvoj nedelji maja", rekao je Vučić.

    On je pozvao predsednicu Skupštine Maju Gojković i poslanike da do 15. juna "provode dane i noći u parlamentu", i da "jedu, spavaju i umivaju se u sali", kako bi paket reformskih zakona bio usvojen, jer je to ključno za prilagođavanje naše ekonomije 21. veku.

    Kao drugi zadatak, označio je razvitak privatnog sektora podsticajima malim i srednjim preduzećima. Vlada će prestati sa besmislenim trošenjem novca, a taj novac će preusmeriti u podsticaje, rekao je Vučić.

    Treći zadatak nove vlade biće konsolidovanje budžeta, odnosno smanjenje troškova i povećanje prihoda. Time bi se omogućilo više novca za radna mesta, ali i za podizanje životnog standarda i ulaganje u obrazovanje, zdravstvo, kulturu, nauku i infrastrukturu, rekao je Vučić.

    Vučić je rekao da je domaćim i stranim stručnjacima predstavio ekonomski program i da je dobio ocene da bi on mogao da srpsku ekonomiju načini najprivlačnijom u regionu.

    Vučić je rekao i da je potrebna profesionalizacija i restrukturiranje u mnogim javnim preduzećima, privatizacija u nekim njihovim delovima, ali je istakao i da će država morati da proda Telekom. Što se EPS tiče, on će većinski ostati državni, ali će biti pronađen manjinski partner.

    Radna etika na niskom nivou

    Vučić je tokom izlaganja rekao i da je radna etika na niskom nivou u Srbiji, kao i da se sada u javnom sektoru radi dva, dva i po sata, a u privatnom sektoru pet i po sati dnevno.

    Vučić je rekao da je ključna tačka razmimoilaženja sa njegovim saradnicima bilo smanjenje penzija, za koje se, kako je rekao, zalažu i članovi njegovog budućeg kabineta Kori Udovički i Lazar Krstić, ali i MMF.

    "Jasno sam rekao da nećemo smanjivati penzije sve dok ne pokušamo sve druge metode da smanjimo deficit. Kada bismo sada to uradili, morali bismo da idemo na smanjenje od 25 odsto do 30 odsto, koliko su neracionalno povećavane od 2007. godine", rekao je on.

    Mandatar je naveo da do oktobra meseca penzija neće biti tema, jer se očekuje da će do tada Srbija zauzeti reformski kurs koji bi obezbedio neporomenljivost penzija.

    On je rekao da će do uštede doći smanjenjem plata u javnom sektoru. Plate u javnom sektoru biće smanjene za deset odsto, biće ukinut solidarni porez, a do kraja 2016. plate u javnom sektoru biće više nego sada, rekao je mandatar.

    On je govorio i o starosnoj granici za odlazak u penzije, kada je ocenio da su Srbi među najviše lenjim narodima u Evropi i da su "neumesni vicevi o Crnogorcima pokazali kao neutemeljeni".

    Budući premijer je naveo da će nakon prvog reformskog talasa u prvih 100 dana rada Vlade, do kraja 2014. godine biti povučeni potezi u još pet bitnih reformi među kojima su agresivna borba protiv sive ekonomije. U toj drugoj fazi trebalo bi da budu rešeni problemi opšte finansijske nediscipline.

    Treću fazu i sveobuhvatne strukturne reforme Vučić je najavio za period od 2015. do 2017. godine, a rekao je da će reforme biti sprovedene u zdravstvu, obrazovanju, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

    Vučić je najavio i da će u naredne četiri godine kroz koncesionarske ugovore biti završen put Beograd – Boljare, odnosno da neće više biti Ibarske magistrale.

    Uvešćemo i novu praksu da će svi građani moći da na putevima vide šta je tačno koliko koštalo. Na bilbordima će stajati cena za svaki krak i svaku deonicu, a na njima će stajati i svi rokovi, rekao je Vučić.

    Obrazovanje na prvom mestu

    Vučić je rekao da će obrazovanje biti na prvom mestu nove vlade, uz ocenu da je "odgovornost za obrazovanje na svima" i da je naš školski sistem sistem prošlosti.

    Svaki treći đak je funkcionalno nepismen, a deca uče iz knjiga starih 20 godina i zatrpana su nevažnim informacijama, u eri u kojoj su jednoj informaciji potrebno 28 sekundi da prostruji svetom, rekao je Vučić.

    Najavio je i da će se uspostaviti novi model finansiranja nauke, a da će Ministarstvu prosvete biti ukinute "nepotrebne ingerencije", dok će škole dobiti veću autonomiju. Vučić je rekao da mora biti zaustavljen trend poklanjanja ocena i davanja ispita bez učenja.

    I u domenu visokog obrazovanja biće reformi, kako bi se visokoškolskim ustanovama vratio kvalitet, a fakultetima sistemom akreditacija vratili stručnjaci.

    Veliki deo za nauku odlazi na plate. Pored planiranog povećanja ulaganja u nauku, nužno je uspostaviti novi model finansiranja, fond, ocenjivati naučne radove i finansirati ih, najavio je mandatar.

    Konačno, problem odlaska mladih stručnjaka u svet trebalo bi zaustaviti ulaganjem u njihovo znanje i kasnije angažovanje, rekao je Vučić i dodao da bi nacionalna strategija za mlade trebalo da doprinese smanjenju nezaposlenosti, podsticanju zapošljavanja, povećanju svesti o značaju neformalnog obrazovanja.

    "Fond za mlade talente podržavaće i dalje najtalentovanije", najavio je Vučić i rekao i da je položaj mladih u Srbiji, uprkos usvojenim strateškim dokumentima, loš i da će to biti jedan od prioriteta nove vlade.

    Govoreći o obrazovanju, rekao je da se zalaže za prestanak odliva mozgova i najavio je reforme u mnogim oblastima, kao i predlog da mladim lekarima bude omogućeno da odmah idu na specijalizaciju.

    Vlada će razmatrati, kako je rekao, i da se ukine štetna navika slanja domaćih lekara u inostranstvo na specijalizacije. "Umesto toga radićemo da se dovode stručni ljudi iz inostranstva u Srbiju, koji će edukovati naše lekare i lečiti pacijente", rekao je mandatar.

    Vučić je istakao i da je multiplikujući efekat u turizmu najveći i da je cilj da se do 2018. godine broj turista koji godišnje posete srbiju poveća na pet miliona.

    "Prepoloviti liste čekanja na preglede"

    Prioritet u organizovanju zdravstvenog sistema biće uspostavljanje hitne usluge i službe za primarnu i zdravstvenu negu, a biće formiran i poseban privatno-javni fond za decu čije lečenje ne pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje i za urgentne slučajeve, najavio je Vučić.

    Vučić je rekao i da se liste čekanja na specijalističke preglede moraju prepoloviti u naredne tri godine, kao i da započeta rekonstrukcije kliničkih centara moraju biti završena.

    Vučić je naglasio da uspostavljanje hitne usluge i službe za primarnu i zdravstvenu negu neće biti obavljeno tako što bi se još novca prosipalo u nezdrav sistem već reorganizacijom sistema.

    Vučić je najavio i da će biti formiran specijalni tim koji će raditi na tome da Srbija postane najbolja destinacija za razvoj zdravstvenog turizma, posebno iz oblasti stomatologije i estetske hirurgije.

    Predlažući ministre na kraju svog izlaganja Vučić je budućim članovima svog kabineta poručio da je zadatak vlade "da pomera planine".
    Mandatar je ocenio da dezorganizacije Srbije ima korene u tome što su ministri ranije radili sami za sebe i mislili da im ministarstva pripadaju.

    "Pretpostavljam da ste shvatili da su ti dani prošli i da će u mom kabinetu stvari funkcionisati drugačije. Samo ako radimo kao tim, možemo da napravimo velike stvari. Ministri će morati da budu spremni i da rade sa ljudima u Jedinici za implementaciju projekata. Nema više feuda političkih stranaka, a ako neko ne bude ispunjavao zadatke, biće nađeno drugo, bolje rešenje", rekao je Vučić.

    "Sedam i po milijardi evra bačeno u bunar"

    Vučić je rekao da se iz beleški videlo da je bivši premijer Mirko Cvetković bio protiv "kardinalno loših" mera koje je sprovodila njegova vlada. Kao najgoru, Vučić je naveo neodgovorno uvećanje penzija i plata u javnom sektoru koje je građane Srbije koštalo sedam i po milijardi evra.

    Vučić je rekao i da je prethodna vlada bila uspešna, da je pokrenula mnoge procese, postigla mnoge uspehe i povratila ugled Srbiji, ali da je njen najveći uspeh bila to što se odvojila od tajkuna i moćnih finansijskih interesnih grupa.

    Kao drugi uspeh je naveo borbu protiv kriminala i korupcije, a treći otvaranje pregovora sa EU, za koju je rekao da nije najbolja zajednica na svetu, ali da je najbolje mesto za Srbiju u ovom trenutku.

    Ako budemo vredno radili verujem da Srbija do kraja ove decenije može da postane član EU, rekao je Vučić, navodeći kao četvrti uspeh prošle Vlade, pregovore Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa.

    Peta pobeda je to što se Srbiji ponovo veruje u inostranstvu i što je povraćen međunarodni kredibilitet, što je uslov za dolazak stranih investitora. "Na kraju, prethodna Vlada je zaslužna što narod ponovo veruje institucijama", rekao je Vučić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE