Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić u BiH: Stiže vam šeik, sjajan čovek

    Srbija i BiH su jedna drugoj možda i najvažniji partneri i očekujem unapređenje ekonomske saradnje, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić.

    Vučić je u Sarajevu konstatovao da je u prvom kvartalu 2014. godine zabeležen rast međusobne trgovinske razmene u odnosu na isti period prethodne godine od 20,9 odsto, kao i da je u prvom kvartalu Srbija u BIH izvezla robe u vrednosti od 203 miliona evra, a BIH u Srbiju 83,9 miliona evra.

    To su, kako je naveo, rekordne cifre.

    Upitan da li će pomoći da Arapi ulažu u BiH, Vučić je rekao da je o BiH govorio sve najbolje i da sagovornici uvažavaju njegovo mišljenje.

    On je rekao i da sutra u BiH dolazi šeik Abdulah al Nahjan, brat šeika Mohameda koji je, kako je naveo, "sjajan čovek".

    "Pitali su me šta mislim o BiH, ja sam rekao sve najbolje, a mislim da je njima stalo do mog mišljenja", dodao je Vučić.

    Premijer Srbije je istakao da mu je važna stabilnost i uspeh BiH i da se nije radovao nestabilnosti u toj državi. "Bogatija BiH značiće i priliku za bogatiju Srbiju. Nema tu ljubomore" podvukao je Vučić.

    "Za one koji žive u prošlosti a ne u budućnosti želim da kažem da se iskreno radujem svakom uspehu BiH", poručio je Vučić.

    On je podvukao da je Srbija drugi najznačajniji investitor u BiH navodeći da su od 2005. do 2013. godine srpske firme u BiH investirale 842,4 miliona evra, a firme BiH u Srbiju 110 miliona evra.

    Prema njegovim rečima, pri kraju je dogovor o investiciji kompanije iz BiH "Prevent", navodeći da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu livnice u Prijepolju i da očekuje da ta firma preuzme komaniju i zaposli 500 ljudi iako je bilo, kako je rekao, određenih političkih problema da do toga ne dođe.

    On je rekao i da je BiH govorila o manjim problemima u sprovođenju sporazuma CEFTA u necarinskim barijerama i da će Srbija u narednih 10 dana pokazati da želi najbolje partnerske odnose sa BiH i otkloniti taj problem.

    Upitan o projektu "Srednja Drina" Vučić je rekao da se na tome radi ali i dodao da postoji određeni problem između Srbije i Italije.

    Vučić je danas doputovao u posetu Sarajevu, prvu inostranu posetu po preuzimanju dužnosti predsednika Vlade Srbije, sa željom za uspostavljanje što boljih odnosa dve zemlje.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE