Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Altiparmakov: Siva ekonomija je samo deo rešenja

    Suzbijanjem sive ekonomije, iako je to ekonomski prioritet Srbije, ipak nije moguće izbeći smanjivanje plata, ocenio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

    “Suzbijanje sive ekonomije će biti deo rešenja, ali će biti neophodne i druge bolne mere”, rekao je Tanjugu Altiparmakov nakon sastanka sa članovima Srpske asocijacije menadžera (SAM).

    Budžetska rupa je toliko velika, da, prema njegovim rečima, nije realno da se samo suzbijanjem sive ekonomije može rešiti fiskalni problem.

    “Ipak, to je ekonomski prioritet, kako sa fiskalnog, tako i sa stanovišta privrednog rasta preduzeća koja legalno posluju”, tvrdi sagovornik Tanjuga.

    Upitan da li bi privredi u nekom scenariju bilo moguće smanjiti poresko opterećenje rada, za šta se brojna udruženja zalažu,on kaže da to u ovom trenutku nije realno, a moguće je samo ako se s druge strane u istom iznosu smanje plate i penzije.

    “Prihodna strana budžeta su mahom PDV, porezi i doprinosi, a rashodi – plate i penzije. Zato, možete da smanjite porez na rad, ako postoji politička volja da smanjite plate i penzije. Dakle, ako gubitak nadoknadite na nekom od ova tri preostala mesta, onda možete da razmišljate i o dodatnom smanjenju poreza i doprinosa na rad”, ukazuje Altiparmakov.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE