Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dačić: Nema milijarde, od EU desetine miliona evra

    Evropska unija će pomoći Srbiji u saniranju štete od poplava, ali nije reč o milijardi ili pola milijarde evra, već se radi o nekoliko desetina miliona evra, što je svakako značajna suma, izjavio je ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

    Delegacija Vlade Srbije na čijem čelu je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastala se u Briselu da evropskim komesarom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom.

    Glavna tema razgovora bila je procedura i način na koji EU može da pomogne Srbiji da prevlada posledice katastrofalnih poplava.

    "Imali smo veoma dobar sastanak, vesti su dobre, EU će pomoći", rekao je Dačić.

    Dačić je posle sastanka rekao za RTS da je komesar Hahn važan zato što se u njegovoj nadležnosti nalazi generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku koji je nadležan za Fond solidarnosti.

    EU će pomoći Srbiji u pravljenju same aplikacije za pomoć pošto se mi prvi put suočavamo sa tim pitanjima, objasnio je Dačić i istakao da je bitno da se što pre okončaju procedure kako bismo mogli u najkraćem mogućem roku da koristimo ta sredstva.

    Dačić je rekao i da su dezinformacije da je reč o sumi od pola milijarde ili milijardu evra, ali je istakao da je svakako reč o značajnim sredstvima i da to niko ne dovodi u pitanje.

    Kao što je i najavljivano, Srbija može da računa na pomoć iz pomenutog fonda, ali i iz sredstava IPA fondova, koja nije iskoristila proteklih godina, rekao je Dačić i dodao da određena sredstva mogu da se iskoriste i unapred.

    I tu se radi o cifri od nekoliko desetina, možda i 50 miliona evra, naglasio je Dačić za RTS i napomenuo da prvo sledi procena štete.

    Uz pomoć Evropske unije i komesara Hahna veoma brzo ćemo podneti aplikaciju, najavio je Dačić i još jednom ponovio da 'što je pre pošaljemo, pre će biti doneta i odluka o njoj'.

    Potrebno je da daju saglasnost Evropska komisija, Evropski parlament ali i Savet EU.

    "Imamo rok od 10 nedelja. Reč je fondu gde postoje jasni procenti ali sigurno je reč o više desetina miliona evra", objasnio je Dačić.

    Istakao je da će o tome biti razgovora i u Beogradu i da je komesar Hahn prihvatio poziv da dođe u srpsku prestonicu možda već u subotu.

    Dačić je naveo i da mu je komesar Hahn rekao da se nikad do sad se nije desilo da toliko političara iz sveta reaguje da on što pre Srbiji pruži pomoć.

    Komesar Hahn je uoči sastanka rekao da Srbija ima pravo na sredstva iz Fonda solidarnosti na isti način kao i bilo koja članica EU, a prethodno je na svom Twitter nalogu napisao da "Srbija može da računa na EU".

    U delegaciji Vlade Srbije bili su i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikša Vušurević.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE