Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merkel: Nemačka ima konkretna očekivanja od Srbije

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je nemačkoj kancelarki da će Srbija biti pouzdan partner Nemačke, dok je Angela Merkel ocenila da njegova poseta Berlinu obezbeđuje veliki napredak u saradnji dve države.

    Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi joše veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.

    "Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona.

    "Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.

    "Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU" ocenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Nemačke.

    "Dobro je što ste tu", poručila je Merkelova i dodala da ju je premijer Srbije obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje pre svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva.

    "To će biti fokus srpske vlade. A saradnja Nemačke će zavisiti od transparentnosti i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna. Na tome se već dosta radi ", rekla je ona.

    Merkelova je naglasila da Nemačka ima konkretna očekivanja od Srbije u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom koja se tiču pravne države, pitanja Kosova i privrednog usaglašavanja.

    Prema rečima nemačke kancelarke proces pristupanja EU trajaće neko vreme – kako bi se usvojili određeni standardi i stvorila slobodna zona trgovine, što treba iskoristiti da se oživi privreda.

    Merkelova je ocenila i da je ostvaren značajan napredak u odnosu sa Prištinom što je rezultiralo početkom pregovora o pristupanju sa EU.
    "Sada otvaramo prva poglavlja i na tome ćemo zajednički raditi ", poručila je Merkelova.

    Ona je najavila da će premijeri i ministri svih zemalja Zapadnog Balkana biti pozvani na skup 28. juna. Takođe, istakla je da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć srpskom narodu pogođenom katastrofalnim poplavama.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE