Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brže priznavanje diploma za `Povratak stručnjaka`

    Mnogi srpski stručnjaci odustajali su od povratka u zemlju, zbog dugog procesa priznavanja stranih fakultetskih diploma, a iz Ministarstva prosvete najavljuju da će se do jeseni taj proces značajno skratiti.

    Postoji slučaj doktora genetike koji čeka već deset godina da mu se prizna diploma. Muzikolog Žarko Cvejić je diplomirao i magistrirao na Oksfordu, pa doktorirao na Kornel univerzitetu u Americi. Diplome su mu priznate na privatnom univerzitetu u Beogradu, besplatno, gde sada predaje.

    Na državnom Fakultetu muzičke umetnosti imali su zamerke. Prema njegovim rečima, osnovna diploma mogla bi da bude problem, jer na Oksfordu, naravno, ne postoji predmet istorija nacionalne, odnosno, istorija srpske muzike.

    Problem je sistemski i kao takvog ga treba i rešavati, naglašavaju u Srpskom siti klubu u Londonu, koji je pokrenuo projekat "Povratak stručnjaka".

    Nataša Kočiš iz Srpskog siti kluba kaže da nema radnog iskustva u Srbiji. Dok ne regulišem svoju diplomu, mogla bih da radim samo kao neko ko ima srednju stručnu spremu, dodaje Kočiševa.

    Ističe da se njenih 15 godina radnog iskustva uopšte ne uzima u obzir, zato što taj staž ne može da se upiše u srpsku radnu knjižicu.

    Pravnici smatraju da je potrebno formirati telo koje će uvažavati i mišljenje struke. Znamo da se papiri danas veoma lako produkuju ne samo u našoj zemlji, nego i u okruženju, kaže dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.

    On smatra da bi u tom telu trebalo da se čuje mišljenje stručnjaka sa pojedinih fakulteta koji mnogo bolje znaju da li su neki univerziteti u inostranstvu zaista kvalitetni, nego što je to sam papir.

    Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će posle usvajanja novih zakonskih odredaba, što se očekuje do jeseni, proces nostrifikacije diploma biti mnogo kraći.

    U Ministarstvu prosvete kažu da priznavanje diplome zbog upisivanja mastera ili doktorata ostaje u nadležnosti univerziteta, a da je priznavanje diplome zbog zapošljavanja u njihovoj nadležnosti.

    To bi omogućilo da se za najviše tri meseca priznaju ili diplome za nastavak školovanja ili odgovarajući papir za tržište rada, napominje pomoćnik ministra prosvete Slobodan Stupar.

    Stupar kaže da bi cena tog priznavanja trebalo da bude jedinstvena, jer je predviđeno da cenu propisuje ministar.
    Prilikom priznavanja diploma radi zapošljavanja, mora da se vodi računa o zanimanjima kao što su lekar, pravnik, profesor, jer su vezana za više ministarstava. Ona će biti tema posebnog zakona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE